U zemlji zelenog piva, hrama vinu, rimskih gozbi i polja hmelja

Nika Borovac
Na samo nekoliko sati vožnje od Zagreba nalazi se kraj u kojem iz fontane teče zeleno pivo, oživljavaju uspomene na rimske gozbe, otvaraju krajolici koji pozivaju na beskrajne šetnje ili vožnju biciklom uz rijeku
Vidi originalni članak

Avantura u Sloveniji bijeg je od rutine koji može trajati od petka do nedjelje, ali i tjednima jer mala zemlja u susjedstvu nudi pregršt mogućnosti za aktivan odmor ili opuštanje.

 

 

Slavni grad za velike ljubitelje piva sigurno je Žalec, u kojem je popularno mjesto okupljanja Zeleno zlato, prva pivska fontana na svijetu. Zbog dobitka na lotu dvojice sretnika općina je primila sredstva koja je iskoristila za gradnju nesvakidašnjeg spomenika u čast hmelju koji je neraskidivo povezan s ljudima i običajima Savinjske doline.

S kriglom koja na dnu ima čip, posjetitelji obilaze fontane i upoznaju se sa slovenskim pivom, a kako ponuda ne bi dosadila vjernim obožavateljima, povremeno se mijenja. U samo dva mjeseca nakon otvorenja na fontani je žeđ ugasilo 36.000 posjetitelja. Svijetli Kukec iz pivovare Laško Union, Zeleni Štajerc koji iskače smaragdno zelenom bojom klorofila, bakreni medium ale Adama Ravbara, aromatični Svarun te Balkan pivo koje, kako kažu, otvara srce i dušu, samo su neka od omiljenih.

 

 

Tko želi doznati više, može se uputiti u Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva, gdje će šetnjom kroz vrijeme, od 1876. do danas doznati kako je Slovenija postala peta u svijetu po izvozu hmelja.

Nekadašnja sušilica hmelja danas je dom starim alatima, fotografijama i eksponatima koji svjedoče o marljivosti, ali i zabavama nakon berbe na kojima su se rodile brojne ljubavi, a devet mjeseci kasnije i djeca.

Putevima dobre kapljice avantura vodi u Ptujsku klet, najstariji vinski podrum u Sloveniji, koji se nalazi u središtu Ptuja. Podno tvrđave vino se proizvodi 777 godina, pod debelim slojem prašine čuvaju se prašnjave boce koje otkrivaju priču o nekim davnim, ali ne i zaboravljenim vremenima. Milijun litara vina proizvodi se u podrumu, a jednako impozantno, kao i litre i godine, nižu se i nagrade koje Pullus vina dobivaju u cijelome svijetu.

 

 

Laški rizling, Sovinjon blan, Muškat žuti, Pinot sivi i bijeli, Chardonnay, Rajnski rizling, Pinot modri, Frankovka, Žametovka... leže u bačvama i čekaju svoje vrijeme da pronađu put do stola. Ondje leži i najveća među bačvama kapaciteta 22.115 litara.

Ugođaju labirinta vinskoga hrama, osim mirisa staroga hrasta te svjetlucanju inoksa i kontura izrezbarenog drveta, pridonose i zvučni efekti, tvoreći sinesteziju doživljaja za pamćenje. Možda su upravo tu vinsku razglednicu željeli ponijeti kući kupci boce koju su platili gotovo 400.000 kuna.

Oda Bakusu nastavlja se u Grand Hotelu Primus u Termama Ptuj, gdje se gastronomska ponuda dijeli na hedonističku i nutricionistički uravnoteženu. U Klubu Gemina priređuju se ekskluzivne vinske večeri na kojima vinogradari predstavljaju svoju ponudu.

Ugodan klupski prostor, koji je uređen u dvije razine sa središnjim amfiteatrom priredbe, izvrstan je za zabave, ples, svadbena slavlja i susrete, a i koncerte te kazališne predstave. Posebnost predstavljaju ekskluzivne rimske večere, gdje se mogu kušati jela pripremljena prema starorimskim receptima, a čaša vina popiti i u bazenu.

 

 

Na ulasku u posebne prostorije hotela Primus stoje varijacije na temu toga u koje se gosti oblače kako bi gastronomska igra mogla početi. Riblje i mesne specijalitete poslužuju djevojke odjevene poput Rimljanki, a umjesto za stolom leži se na jastucima uz povremeno salutiranje caru i ples trbušne plesačice.

Zabava se zatim seli do bazena gdje se uz glazbu pijucka vino. Pregršt je načina na koje se nakon burne hedonističke večeri sutradan možete oporaviti. Bilo u finskoj, turskoj, slanoj ili blatnoj sauni i masažama u wellness centru te detoksiciranjem čajevima i voćem u prostoriji za odmor s baldahinima koja gleda na zeleni krajolik, plivanjem u unutarnjem ili vanjskom bazenu te tai-chiju koji se organizira u prirodi za goste hotela.

Tko želi, može isprobati i vijugave adrenalinske tobogane u kojima uživaju djeca i ovisnici o adrenalinu ili odigrati partiju footgolfa – golfa koji se igra poput nogometa. Umjesto palicom, lopte se šutiraju nogom. No nije jednostavno kao što može zvučati jer treba izbjeći vodene prepreke te izvući loptu iz pijeska ili šume. Hotel Primus omiljena je destinacija sportaša te onih koji žele smršavjeti ili jednostavno paze na prehranu.

 

 

Nutricionisti su se pobrinuli za posebne pakete ponude i osigurali obroke koji sadrže točno određen broj kalorija pa nema potrebe za razmišljanjem, dovoljno je slijediti njihove savjete. Već se na ulazu pićima dobrodošlice, odnosno smoothiejima od špinata ili đumbira može dobiti dojam o profilu hotelske kuhinje. No ponekad je teško odoljeti sjajnim sirevima, pršutu i raskoši hotelskog doručka ili Primusovoj torti, zaštitnom znaku slastičarske ponude nazvanoj prema Marku Antoniju Primusu.

Na nekoliko minuta vožnje biciklom (koji se može unajmiti u hotelu) stoji najstariji grad u Sloveniji. Kraj oko Ptuja bio je naseljen još od starijeg kamenog doba, ali je grad izrastao i stekao slavu za Rima. Poznat je po karnevalu, Rimskim igrama koje se organiziraju u drugoj polovici kolovoza, dvorcu, starom gradu, kao i Ptujskome moru – najvećem umjetnom jezeru u Sloveniji koje se može proći veslima ili jedrima. Ljupke ulice i trgove staroga grada najbolje je istražiti pješice te se okrijepiti u jednom od sjajnih restorana, kao što je primjerice Ribič na obali Drave.

 

 

Posjeti Gastro.hr