3 iznenađujuće laka recepta koje bi svi stariji od 30 godina trebali znati pripremiti

Guliver/Shutterstock Postoji li desert koji je svestraniji od skromne torte, poput tradicionalnog engleskog 'kolača na funte'?
Otkrij nekomplicirana, pouzdana jela koja ćeš s lakoćom pripremiti i dočekati svoje goste poput prave chefice – bez obzira o kakvom se povodu za druženje radilo
Vidi originalni članak

Jednostavna torta

Postoji li desert koji je svestraniji od skromne torte, poput tradicionalnog engleskog 'kolača na funte'? Naime, jednostavan je jer se pravi s kilogramom svakog od četiri sastojka: brašna, maslaca, jaja i šećera. Obično se peče ili u tavi za kruh ili u kalupu. Možeš ga poslužiti sa šećerom u prahu ili lagano glaziranog. Jednostavan je za izradu, mekan i pun okusa - jednako briljantan kao jutarnji zalogaj, uz popodnevu kavu ili samo kao desert - samo dodaj malo bobičastog voća i šlag ili sladoled sa strane.

Sastojci za 24 komada:

  • neprianjajući sprej za kuhanje
  • 4 štapića maslaca
  • 2 šalice šećera
  • 10 jaja, odvojenih
  • 3 1/3 šalice višenamjenskog brašna
  • 2 žlice rakije

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C. Poprskaj tavu ili kalup za kruh (veličine 23 x 13 x 8 cm) sprejom za kuhanje i ostavi sa strane.
  2. Kremasti maslac i šećer smiksaj ručnim mikserom na srednjoj brzini u posebnoj ponudi - dok ne postanu lagani i pahuljasti, cca 3 do 5 minuta.
  3. Dodaj žumanjke jedan po jedan, miksajući svakog kako ga dodaješ – dok smjesa ne postane gusta i boje limuna. 
  4. U velikoj zdjeli tuci bjelanjke ručnim mikserom velikom brzinom dok se ne stvori čvrsti snijeg.
  5. U smjesu s maslacem dodaj brašno, bjelanjke i rakiju, snažno miksajući 5 minuta.
  6. Peci cca 75 minuta, odnosno provjeri vilicom je li središte torte ispečeno.

Koktel kobasice u tijestu

Ova napola domaća verzija hrenovki u tijestu može lako postati tvoje 'prepoznatljivo' jelo. Sve što ti treba jest uobičajeno rashlađeno tijesto za pizzu narezano na trakice, omotano oko koktel kobasica. Ipak, nakon što ih izvadiš iz pećnice, premaži ih otopljenim maslacem i krupnom soli, tako da peciva poprime kvalitetu pereca. Planiraš dodati i malo senfa sa strane? Kladimo se da će nestati u trenu.

Sastojci za oko 25 do 30 komada:

  • 1 tijesto za srednju pizzu
  • 25-30 komada koktel kobasica
  • 3 žlice soli
  • 1/2 štapića maslaca, otopljenog
  • krupna sol, za ukras
  • senf, po želji

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i ostavi ga sa strane.
  2. Tijesto za pizzu nareži na male trakice, u skladu s brojem koktel kobasica, otprilike 25 do 30. Zamotaj kobasice u trakice tijesta dok ne budu pokrivene.
  3. U velikom loncu zakuhaj 6 do 8 šalica vode. Dodaj 3 žlice soli.
  4. Zamotane kobasice pažljivo spusti u vodu i kuhaj 1 do 1 1/2 minute; izvadi šupljikavom žlicom i ocijedi na tanjuru obloženom papirnatim ručnikom.
  5. Na pripremljeni lim za pečenje rasporedi kobasice. Prebaci ih u pećnicu i pecite 8 do 10 minuta, ili dok ne porumene.
  6. Izvadi kobasice iz pećnice i premaži ih maslacem. Pospi solju i posluži toplo uz senf od cjelovitog zrna.

Iznenađujuće laka pileća večera

Bilo da očekuješ ekipu iz svog književnog kluba ili si pozvana na večeru kod prijatelja pa želiš donijeti nešto fino za papati, donosimo ti recept za neobičnu verziju palačinki s piletinom koja nije samo ukusna, nego se od nje može najesti i do 10 osoba!

Sastoji se od pojedinačnih palačinki koje trebaš napuniti piletinom, brokulom i sirom Gruyèr, a zatim ispeći. Gotovo jelo djeluje posebno, ali je lako i jednostavno za pripremiti – ne dovodeći u pitanje tvoje kulinarske sposobnosti.

Sastojci za 10 osoba:

  • 1 glavica brokule, izrezana na cvjetiće ili 1 pakiranje smrznute nasjeckane brokule, odmrznute i dobro ocijeđene
  • 1 pečeno pile, otkošteno i narezano na komade
  • 1 limenka krem ​​juhe od gljiva
  • 2 šalice naribanog sira Gruyère ili nekog sličnog tvrdog sira
  • 1/2 šalice majoneze
  • 1/2 šalice kiselog vrhnja
  • 1/4 šalice suhog bijelog vina
  • 1 1/2 žličica svježeg soka od limuna
  • 1/2 žličice curryja u prahu
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 10 palačinki
  • sprej za kuhanje
  • 1 šalica ribanog parmezana
  • 1/2 šalice začinjenih krušnih mrvica
  • 2 žlice neslanog otopljenog maslaca

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C. 
  2. Ako radiš recept sa svježom brokulom, kuhaj cvjetiće na pari 3 do 5 minuta. Dobro ocijedi i stavi brokulu u veliku zdjelu za miješanje. Dodaj piletinu u zdjelu, dobro promiješaj i ostavi sa strane.
  3. U velikoj posudi pomiješaj juhu, sir, majonezu, kiselo vrhnje, vino, limunov sok, curry u prahu, sol i papar. Polovicu smjese za juhu dodaj brokuli i piletini pa dobro promiješaj.
  4. Položi palačinke na dasku za rezanje. Podijeli pileći nadjev na 10 palačinki, a zatim ih zarolaj. Lagano premaži dvije posude za pečenje veličine 23 x 13 cm sprejom za kuhanje. Podijeli palačinke između dvije posude, stavljajući zarolani kraj palačinke prema dolje. Preostalom smjesom za juhu rasporedi palačinke. Pomiješaj parmezan, krušne mrvice i maslac u maloj posudi i pospi vrhove palačinki. Peci dok ne postanu pjenušavi, oko 25 do 30 minuta.
Posjeti Gastro.hr