Aromatična zapečena palenta sa sirom

Thinkstock
Mekani i kremasti užitak koji možete jesti i sa žlicom
Vidi originalni članak

Nekad je palenta bila hrana siromašnog stanovništva diljem Europe, a danas je otkrivaju i otmjeni restorani te redovito poslužuju kao prilog glavnom jelu.

Palenta može biti izvrsna osnovna namirnica za pripremu raznovrsnih pravih gurmanskih jela. Dodajte joj svježi sir i parmezan dobit ćete energatsku bombu bogatog i aromatičnog okusa i interesantan prelaz između hrskave teksture zapečene palente i mekanog otopljenog sira.

 

finger food Brzi zalogaji sa zapečenim kozjim sirom

 

Meka i pahuljasta: Palenta kakvu još niste probali

 

Potrebno vam je

  • 300 g kukuruznog brašna ili krupice
  • 200 g crvenog luka
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g maslaca
  • 100 g parmezana
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić
  • peršin

Priprema

  1. Palentu skuhajte i u nju umiješajte maslac. Izlijte je na papir za pečenje u veći kalup.
  2. Kad se ohladi, izrežite je na komade ili okruglim manjim kalupom (može onaj za krafne) na kolutove.
  3. Na maslacu prepržite luk izrezan na kolutove pa dodajte naribani muškatni oraščić, sol, papar i nasjeckani peršin. U maslacem namazanu posudu za pečenje stavite pirjani luk, red palente i na nju sir ( najbolje škripavac ). Slažite dok ne potrošite sve sastojke. Završite naribanim sirom, poškropite maslacem i zapecite 15-ak minuta u pećnici na 180°C.
Posjeti Gastro.hr