Aromatične gyoze od kojih rastu zazubice!

Neva Žganec/PIXSELL Gyoze od piletine s potpisom Tanje Pastuović Klaić
Blogerica Tanja Pastuović Klaić otkrila nam je prefini recept za gyoze s piletinom, svoje omiljeno jelo azijske kuhinje. Ovi neodoljivi slasni zalogaji odlična su ideja za jedan od sljedova za večeru na Valentinovo
Vidi originalni članak

Azijska kuhinja sve je popularnija u cijelom svijetu, a sada ju je puno lakše pripremati zahvaljujući puno boljoj ponudi azijskih namirnica u trgovinama. Tom trendu priključio se i METRO Hrvatska svojim azijskim asortimanom u kojem ima svega što je potrebno za pripremu finih jela azijskog štiha u kakvim uživa i food blogerica Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam koja nam za Valentinovo, kao jedan od sljedova, predlaže prefine gyoze s piletinom.

"Azijska kuhinja osvojila me obiljem svježih namirnica, začinima koji jelima daju bogat, kompleksan okus, ali i neodoljivu svježinu. Kod većine azijskih jela namirnice se vrlo kratko termički obrađuju, što omogućava da se zadrže hranjive vrijednosti. Zbog kratke termičke obrade priprema obroka je brza, što je velika prednost u današnjem užurbanom životnom ritmu. Azijska jela i vizualno su vrlo dojmljiva, a tanjuri pršte bojama", govori nam Tanja koja je za pripremu svog jela koristila namirnice iz METRO Hrvatska azijskog asortimana.

Gyoze

Sastojci:

  • 300 g gotovog tijesta za gyozu

Za nadjev:

  • 300 g filea pilećih prsa
  • 100 g kineskog kupusa
  • 3-4 mlada luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 3 žlice soja sosa
  • 1 žlica umaka od kamenica
  • 1 žlica sezamovog ulja

Za umak:

  • 80 ml soja sosa
  • 3 žlice mirina (slatkog rižinog vina)
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žličica meda
  • ½ žličice sjemenki sezama
  • 1 čili papričica, nasjeckana

Dodatno:

  • ulje za prženje
  • oko 150 ml vode (za kuhanje pod poklopcem)
  • sjemenke sezama, za posipavanje
  • mladi luk, za posipavanje i posluživanje

Priprema:

1. Piletinu narežite na manje komade pa sameljite u blenderu.

2. Kineski kupus narežite na tanke trakice, stavite u zdjelu, posolite i malo zgnječite rukama, da omekša.

3. Mladi luk narežite na kolutiće, češnjak i đumbir naribajte.

4. U zdjelu s kupusom dodajte narezani luk, dodajte samljevenu piletinu, zatim naribani češnjak, naribani đumbir, soja umak i sezamovo ulje. Sve dobro promiješajte.

5. Nadjenite i zamotajte gyoze. Rubove tijesta lagano premažite vodom, u sredinu stavite žličicu nadjeva, pa tijesto preklopite, u sredini stisnite da se zalijepi, a zatim sa svake strane lagano preklapajte i stisnite tako da dobijete male nabore. Na kraju još malo stisnite rubove tijesta kako bi bilo čvrsto zatvoreno. Ponovite dok ne iskoristite sve sastojke.

6. U tavi zagrijte ulje, dodajte gyoze, pržite 2-3 minute dok s donje strane ne dobiju boju.

7. U tavu dodajte vodu, poklopite, smanjite vatru i kuhajte par minuta.

8. Otklopite i pecite dok se tijesto odozdo ne zapeče i postane hrskavo.

9. Sve sastojke za umak stavite u zdjelicu i dobro promiješajte.

10. Gotove gyoze pospite sjemenkama sezama i ukoso tanko narezanim mladim lukom pa poslužite s umakom.

Sve namirnice za gyoze nabavljene su u Metrou.

Posjeti Gastro.hr