Recepti 14. veljače 2023.

Aromatične gyoze od kojih rastu zazubice!

Gyoze od piletine
Gyoze od piletine s potpisom Tanje Pastuović Klaić foto: Neva Žganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Blogerica Tanja Pastuović Klaić otkrila nam je prefini recept za gyoze s piletinom, svoje omiljeno jelo azijske kuhinje. Ovi neodoljivi slasni zalogaji odlična su ideja za jedan od sljedova za večeru na Valentinovo

Azijska kuhinja sve je popularnija u cijelom svijetu, a sada ju je puno lakše pripremati zahvaljujući puno boljoj ponudi azijskih namirnica u trgovinama. Tom trendu priključio se i METRO Hrvatska svojim azijskim asortimanom u kojem ima svega što je potrebno za pripremu finih jela azijskog štiha u kakvim uživa i food blogerica Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam koja nam za Valentinovo, kao jedan od sljedova, predlaže prefine gyoze s piletinom.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

"Azijska kuhinja osvojila me obiljem svježih namirnica, začinima koji jelima daju bogat, kompleksan okus, ali i neodoljivu svježinu. Kod većine azijskih jela namirnice se vrlo kratko termički obrađuju, što omogućava da se zadrže hranjive vrijednosti. Zbog kratke termičke obrade priprema obroka je brza, što je velika prednost u današnjem užurbanom životnom ritmu. Azijska jela i vizualno su vrlo dojmljiva, a tanjuri pršte bojama", govori nam Tanja koja je za pripremu svog jela koristila namirnice iz METRO Hrvatska azijskog asortimana.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Tanja je za gyoze koristila namirnice iz METRO azijskog asortimana foto: Neva Žganec/PIXSELL

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Tanja je za gyoze koristila namirnice iz METRO azijskog asortimana foto: Neva Žganec/PIXSELL

Gyoze

Sastojci:

  • 300 g gotovog tijesta za gyozu

Za nadjev:

  • 300 g filea pilećih prsa
  • 100 g kineskog kupusa
  • 3-4 mlada luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 3 žlice soja sosa
  • 1 žlica umaka od kamenica
  • 1 žlica sezamovog ulja

Za umak:

  • 80 ml soja sosa
  • 3 žlice mirina (slatkog rižinog vina)
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žličica meda
  • ½ žličice sjemenki sezama
  • 1 čili papričica, nasjeckana

Dodatno:

  • ulje za prženje
  • oko 150 ml vode (za kuhanje pod poklopcem)
  • sjemenke sezama, za posipavanje
  • mladi luk, za posipavanje i posluživanje

Priprema:

1. Piletinu narežite na manje komade pa sameljite u blenderu.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL PIletina se nareže na manje komade i samelje u blenderu foto: Neva Žganec/PIXSELL

2. Kineski kupus narežite na tanke trakice, stavite u zdjelu, posolite i malo zgnječite rukama, da omekša.

3. Mladi luk narežite na kolutiće, češnjak i đumbir naribajte.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Kineski kupus se nasjecka, posoli i zgnječi da malo omekša. Mladi luk nareže se na kolutove foto: Neva Žganec/PIXSELL

4. U zdjelu s kupusom dodajte narezani luk, dodajte samljevenu piletinu, zatim naribani češnjak, naribani đumbir, soja umak i sezamovo ulje. Sve dobro promiješajte.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Za punjenje za gyoze pomiješaju se piletina, povrće i začini foto: Neva Žganec/PIXSELL

5. Nadjenite i zamotajte gyoze. Rubove tijesta lagano premažite vodom, u sredinu stavite žličicu nadjeva, pa tijesto preklopite, u sredini stisnite da se zalijepi, a zatim sa svake strane lagano preklapajte i stisnite tako da dobijete male nabore. Na kraju još malo stisnite rubove tijesta kako bi bilo čvrsto zatvoreno. Ponovite dok ne iskoristite sve sastojke.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Punjenje gyoza foto: Neva Žganec/PIXSELL  | Author: Neva Žganec/PIXSELL "Zatvaranje" gyoza foto: Neva Žganec/PIXSELL

6. U tavi zagrijte ulje, dodajte gyoze, pržite 2-3 minute dok s donje strane ne dobiju boju.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Prženje gyoza na ulju foto: Neva Žganec/PIXSELL

7. U tavu dodajte vodu, poklopite, smanjite vatru i kuhajte par minuta.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Dolijevanje vode foto: Neva Žganec/PIXSELL

8. Otklopite i pecite dok se tijesto odozdo ne zapeče i postane hrskavo.

9. Sve sastojke za umak stavite u zdjelicu i dobro promiješajte.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Izrada umaka foto: Neva Žganec/PIXSELL

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Sjemenke sezama za posipanje foto: Neva Žganec/PIXSELL

10. Gotove gyoze pospite sjemenkama sezama i ukoso tanko narezanim mladim lukom pa poslužite s umakom.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Gyoze prema receptu Tanje Pastuović Klaić foto: Neva Žganec/PIXSELL

Sve namirnice za gyoze nabavljene su u Metrou.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.