Aromatične kroštule stvorene za uživanje

Borna Filić/PIXSELL
Napokon je došlo i to doba godine kad se na stolu zajedno nađu krafne, buhtle, kroštule, fritule... Fašnik je idealna prilika za uživanje u tim slasticama, a naš Gastrolovac Vedran Bošković ima recept za najaromatičnije kroštule koje si ikad probala!
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: 60-90 minuta

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 130 g šećera
  • 25 ml ulja
  • prstohvat soli
  • 1 žličica rakije (ili rum)
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 žličica praška za pecivo

Dodatno:

  • 1 l ulja
  • 50 g šećera
  • 50 g šećera u prahu

Postupak:

Pomoću miksera sjedini jaja, vanilin šećer i šećer do kremaste teksture. Dodaj rakiju, ulje i kiselo vrhnje te dobro sjedini. U zasebnoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, a zatim postupno dodaj smjesu brašna u smjesu jaja i šećera, uz stalno miješanje da dobiješ ljepljivo tijesto. Miksaj nekoliko minuta dok tijesto ne postane glatko i mekano.

Oblikuj tijesto u kuglu, stavi ga u posudu i prekrij ga kuhinjskom krpom te ostavi da odmara 30 sat. Razvaljaj tijesto na 3-4 mm tanko, a zatim ga nožem nareži na komade 4×8 cm. Zatim napravi rez u sredini svakog komadića (pazi da ne prerežeš krajeve).

Sada dolazi najdelikatniji dio. Uzmi jednu stranu kroštule i provuci je kroz rez u sredini kako biste napravili nešto poput čvora. Ostavi ih da odmaraju 15 minuta prekrivene krpom.

Prži tijesto minutu sa svake strane na zagrijanom ulju, ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Samo ih dvaput okreni tijekom prženja. Izvadi ih iz ulja i stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak ulja. Kroštule pospi mješavinom šećera u prahu i kristal šećera te posluži.

Dobar tek!

Proces pripreme je znatno olakšao (i ubrzao) Gorenje kuhinjski robot

Posjeti Gastro.hr