BBQ svinjska rebarca idealna za vikend druženja

Promo
U zadnje se vrijeme zaista puno priča o - rebarcima. Raspravlja se jesu li bolja janjeća ili svinjska, ona od crne svinje ili obične, s medom ili šećerom - običnim ili smeđim? Melasu i slično bolje ni ne spominjati jer će se tek tu tema dodatno ''naoštriti''. S pivom ili vinom, tamno ili svjetlo? Koja je pak savršena količina ljutine te je li bolje staviti svježu rajčicu ili kupovnu passatu?!
Vidi originalni članak

O satima potrebnim za mariniranje nećemo ni započinjati jer se tek tu razlikuje ozbiljno i pomno isplanirano, od spontanog ''živi i jedi u trenutku'' pristupanje hrani.

 

 

No, bez obzira na sve navedeno, jedno je sigurno! Svi ljubitelji mesa vole fina ljepljiva rebarca u slasnom umaku zbog kojeg čak može doći do manjih rasprava oko toga tko će zadnje ostatke u posudi pokupiti s kruhom. Jedini problem kod tog toliko voljenog i s razlogom hvaljenog jela je - način i vrijeme pripreme. Možda ih više volite na roštilju, ali nikad dočekati vatru, a i u pećnici se proces zna itekako odužiti ako želite da se meso doslovno topi u ustima i odvaja od kostiju.

Da ne dužimo dalje, donosimo vam vrlo jednostavan recept za savršena svinjska rebarca koja ne morate početi pripremati rano ujutro kako biste ih mogli ručati.

 

Your browser doesn’t support HTML5 video

 

Za 4 osobe potrebno vam je:

Za umak:

  • 2 žlice senfa (mi smo koristili Dijon)
  • 5 žlica koncentrata od rajčice (još bolje ako imate domaću kuhanu rajčicu, 5 dcl će biti dovoljno)
  • sušena rajčica
  • 2 ljute papričice (ovo je naša doza, ako volite ljuće - slobodno pojačajte)
  • 500 ml tamnog piva
  • soja sos (po želji)
  • začini (dimljena paprika, kim, kumin, korijander, cimet, papar… ovisi koje okuse preferirate)
  • vježi, naribani đumbir (otprilike veličine palca) - opcionalno
  • 5 žlica meda

Priprema:

  1. Sve sastojke za umak, osim meda, smiksajte MixSy-em 
  2. Meso posložite u posudu, prelijte umakom i poklopite.
  3. Stavite kuhati. Prvo 10 minuta na srednjoj temperaturi (160°C na indukcijskoj ploči), a potom smanjite na nisku temperaturu (90°C) te kuhajte još sat i pol.
  4. Tijekom pripreme nemojte dizati poklopac, već samo u nekoliko navrata protresite posudu.
  5. Na kraju otklopite, dodajte med i ostavite otklopljeno još 15-ak minuta da se umak malo zgusne.
  6. Rebarca su gotova za dva sata te naposljetku možete uživati u slasnom jelu koje ste zapravo pripremili na najzdraviji mogući način – bez dodavanja dodatnih masnoća, soli ili rafiniranog šećera. To ujedno znači i manje kalorija, a zbog pripreme u Zepter posuđu na nižim temperaturama nema ni štetnih elemenata 
  7. Rebarca preporučujemo jesti uz Coleslaw salatu ili povrće pripremljeno u wok-u, a ukoliko spadate u grupu ljudi s početka priče - onih koji ozbiljno i pomno isplanirano pristupaju hrani, meso možete staviti marinirati u smiksani umak dan- dva prije.

I nemojte reći da vas nismo upozorili na veliku opasnost od prigovaranja da zašto niste skuhali još par dodatnih komada!

U slast!

Posjeti Gastro.hr