Recepti 27. travnja 2018.

BBQ svinjska rebarca idealna za vikend druženja

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U zadnje se vrijeme zaista puno priča o - rebarcima. Raspravlja se jesu li bolja janjeća ili svinjska, ona od crne svinje ili obične, s medom ili šećerom - običnim ili smeđim? Melasu i slično bolje ni ne spominjati jer će se tek tu tema dodatno ''naoštriti''. S pivom ili vinom, tamno ili svjetlo? Koja je pak savršena količina ljutine te je li bolje staviti svježu rajčicu ili kupovnu passatu?!

O satima potrebnim za mariniranje nećemo ni započinjati jer se tek tu razlikuje ozbiljno i pomno isplanirano, od spontanog ''živi i jedi u trenutku'' pristupanje hrani.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

No, bez obzira na sve navedeno, jedno je sigurno! Svi ljubitelji mesa vole fina ljepljiva rebarca u slasnom umaku zbog kojeg čak može doći do manjih rasprava oko toga tko će zadnje ostatke u posudi pokupiti s kruhom. Jedini problem kod tog toliko voljenog i s razlogom hvaljenog jela je - način i vrijeme pripreme. Možda ih više volite na roštilju, ali nikad dočekati vatru, a i u pećnici se proces zna itekako odužiti ako želite da se meso doslovno topi u ustima i odvaja od kostiju.

Da ne dužimo dalje, donosimo vam vrlo jednostavan recept za savršena svinjska rebarca koja ne morate početi pripremati rano ujutro kako biste ih mogli ručati.

 

 

Za 4 osobe potrebno vam je:

Za umak:

  • 2 žlice senfa (mi smo koristili Dijon)
  • 5 žlica koncentrata od rajčice (još bolje ako imate domaću kuhanu rajčicu, 5 dcl će biti dovoljno)
  • sušena rajčica
  • 2 ljute papričice (ovo je naša doza, ako volite ljuće - slobodno pojačajte)
  • 500 ml tamnog piva
  • soja sos (po želji)
  • začini (dimljena paprika, kim, kumin, korijander, cimet, papar… ovisi koje okuse preferirate)
  • vježi, naribani đumbir (otprilike veličine palca) - opcionalno
  • 5 žlica meda

Priprema:

  1. Sve sastojke za umak, osim meda, smiksajte MixSy-em 
  2. Meso posložite u posudu, prelijte umakom i poklopite.
  3. Stavite kuhati. Prvo 10 minuta na srednjoj temperaturi (160°C na indukcijskoj ploči), a potom smanjite na nisku temperaturu (90°C) te kuhajte još sat i pol.
  4. Tijekom pripreme nemojte dizati poklopac, već samo u nekoliko navrata protresite posudu.
  5. Na kraju otklopite, dodajte med i ostavite otklopljeno još 15-ak minuta da se umak malo zgusne.
  6. Rebarca su gotova za dva sata te naposljetku možete uživati u slasnom jelu koje ste zapravo pripremili na najzdraviji mogući način – bez dodavanja dodatnih masnoća, soli ili rafiniranog šećera. To ujedno znači i manje kalorija, a zbog pripreme u Zepter posuđu na nižim temperaturama nema ni štetnih elemenata 
  7. Rebarca preporučujemo jesti uz Coleslaw salatu ili povrće pripremljeno u wok-u, a ukoliko spadate u grupu ljudi s početka priče - onih koji ozbiljno i pomno isplanirano pristupaju hrani, meso možete staviti marinirati u smiksani umak dan- dva prije.

I nemojte reći da vas nismo upozorili na veliku opasnost od prigovaranja da zašto niste skuhali još par dodatnih komada!

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.