O satima potrebnim za mariniranje nećemo ni započinjati jer se tek tu razlikuje ozbiljno i pomno isplanirano, od spontanog ''živi i jedi u trenutku'' pristupanje hrani.
No, bez obzira na sve navedeno, jedno je sigurno! Svi ljubitelji mesa vole fina ljepljiva rebarca u slasnom umaku zbog kojeg čak može doći do manjih rasprava oko toga tko će zadnje ostatke u posudi pokupiti s kruhom. Jedini problem kod tog toliko voljenog i s razlogom hvaljenog jela je - način i vrijeme pripreme. Možda ih više volite na roštilju, ali nikad dočekati vatru, a i u pećnici se proces zna itekako odužiti ako želite da se meso doslovno topi u ustima i odvaja od kostiju.
Da ne dužimo dalje, donosimo vam vrlo jednostavan recept za savršena svinjska rebarca koja ne morate početi pripremati rano ujutro kako biste ih mogli ručati.
Za 4 osobe potrebno vam je:
- Zepter kupola
- 1 kg svinjskih rebarca
Za umak:
- 2 žlice senfa (mi smo koristili Dijon)
- 5 žlica koncentrata od rajčice (još bolje ako imate domaću kuhanu rajčicu, 5 dcl će biti dovoljno)
- sušena rajčica
- 2 ljute papričice (ovo je naša doza, ako volite ljuće - slobodno pojačajte)
- 500 ml tamnog piva
- soja sos (po želji)
- začini (dimljena paprika, kim, kumin, korijander, cimet, papar… ovisi koje okuse preferirate)
- vježi, naribani đumbir (otprilike veličine palca) - opcionalno
- 5 žlica meda
Priprema:
- Sve sastojke za umak, osim meda, smiksajte MixSy-em
- Meso posložite u posudu, prelijte umakom i poklopite.
- Stavite kuhati. Prvo 10 minuta na srednjoj temperaturi (160°C na indukcijskoj ploči), a potom smanjite na nisku temperaturu (90°C) te kuhajte još sat i pol.
- Tijekom pripreme nemojte dizati poklopac, već samo u nekoliko navrata protresite posudu.
- Na kraju otklopite, dodajte med i ostavite otklopljeno još 15-ak minuta da se umak malo zgusne.
- Rebarca su gotova za dva sata te naposljetku možete uživati u slasnom jelu koje ste zapravo pripremili na najzdraviji mogući način – bez dodavanja dodatnih masnoća, soli ili rafiniranog šećera. To ujedno znači i manje kalorija, a zbog pripreme u Zepter posuđu na nižim temperaturama nema ni štetnih elemenata
- Rebarca preporučujemo jesti uz Coleslaw salatu ili povrće pripremljeno u wok-u, a ukoliko spadate u grupu ljudi s početka priče - onih koji ozbiljno i pomno isplanirano pristupaju hrani, meso možete staviti marinirati u smiksani umak dan- dva prije.
I nemojte reći da vas nismo upozorili na veliku opasnost od prigovaranja da zašto niste skuhali još par dodatnih komada!
U slast!