Dva u jedan: Napravite foccacia pizzu!

Stockfood
Ovo jednostavno jelo klasičan je primjer talijanske 'seljačke' kuhinje.
Vidi originalni članak

U ovom jelu, ključ je u pirjanom crvenom luku koji mu daje posebnu slatkoću. Još se kao dodaci stavljaju rajčice, origano, kapari, tunjevina, blanširano gorko zelje. Važno je ne pretjerivati sa dodacima. Ako izaberite samo jedan - obični ponizni crveni luk, nećete pogriješiti.

 

Nove ideje Pizza za doručak - može li bolje?

 

Donisimo vam recept za rustikalnu focaccia pizzu.

Potrebno vam je (6-8 osoba):

Tijesto:

  • 1 šalica (250 ml) mlake vode
  • 5 g suhog ili 20 g svježeg kvasca
  • 3 1/2 šalice brašna
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 srednja crvena luka, tanko narezni
  • prstohvat soli
  • 400 g pelata
  • 12 fileta inćuna u ulju
  • 1/2 šalice crnih maslina  

 

omnomnom Dvije divote u jednoj: Rižoto alla pizza

 

Priprema:

Tijesto:

  1. Ako koristite suhi kvasac, sve sastojke pomiješajte u veliku zdjelu. Ako koristite svježi kvasac, u 1/4 šalice vode ga zdrobite i pustite da stoji cca 5 minuta. Lagano pomiješajte sa žlicom, a zatim dodajte sve ostale sastojke. Lagano mijesite da dobijete glatko i elastično tijesto.
  2. Tijesto stavite u nauljenu zdjelu, poprskaje ga uljem, prekrijte i pustite da odstoji oko sat vremena. 

Priprema punjenja:

  1. U velikoj tavi lagano zagrijte maslinovo ulje., dodajte luk i prstohvat soli. Pirjati dok ne omekša, ali treba paziti da ne zagori i zatim dodajte rajčice. 
  2. Dodajte malo vode i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 do 15 minuta, dok se umak ne zgusne. 
  3. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
  4. Jednu polovicu razvaljajte na pola centimetra debljine. Stavite ga na pladanj za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Lagano ga rukam još razvucite u pravokutini oblik. 
  5. Smjesu s lukom i rajčicom rasporedite po tijestu, ostavljajući pola centimetra od ruba tijesta.
  6. Posložite filete inćina i otkoštene masline. 
  7. Razvaljajte drugu polovicu tijesta na otprilike istu veličinu (ne brinite se za rupe, pak se zove 'seljačka' pizza) i prekrijte preko donjeg dijela. Rubove spojite lagano pritiskajući tijesto. 
  8. Vilicom lagano izbodite tijesto, te ga pecite 45 minuta dok ne postane hrskav i zlatno-smeđe boje. 

Prije rezanja, pustite da se malo slegne i ohladi.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr