gastro postao
Ovo jednostavno jelo klasičan je primjer talijanske 'seljačke' kuhinje.
U ovom jelu, ključ je u pirjanom crvenom luku koji mu daje posebnu slatkoću. Još se kao dodaci stavljaju rajčice, origano, kapari, tunjevina, blanširano gorko zelje. Važno je ne pretjerivati sa dodacima. Ako izaberite samo jedan - obični ponizni crveni luk, nećete pogriješiti.
Donisimo vam recept za rustikalnu focaccia pizzu.
Potrebno vam je (6-8 osoba):
Tijesto:
- 1 šalica (250 ml) mlake vode
- 5 g suhog ili 20 g svježeg kvasca
- 3 1/2 šalice brašna
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 srednja crvena luka, tanko narezni
- prstohvat soli
- 400 g pelata
- 12 fileta inćuna u ulju
- 1/2 šalice crnih maslina
Priprema:
Tijesto:
- Ako koristite suhi kvasac, sve sastojke pomiješajte u veliku zdjelu. Ako koristite svježi kvasac, u 1/4 šalice vode ga zdrobite i pustite da stoji cca 5 minuta. Lagano pomiješajte sa žlicom, a zatim dodajte sve ostale sastojke. Lagano mijesite da dobijete glatko i elastično tijesto.
- Tijesto stavite u nauljenu zdjelu, poprskaje ga uljem, prekrijte i pustite da odstoji oko sat vremena.
Priprema punjenja:
- U velikoj tavi lagano zagrijte maslinovo ulje., dodajte luk i prstohvat soli. Pirjati dok ne omekša, ali treba paziti da ne zagori i zatim dodajte rajčice.
- Dodajte malo vode i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 do 15 minuta, dok se umak ne zgusne.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
- Jednu polovicu razvaljajte na pola centimetra debljine. Stavite ga na pladanj za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Lagano ga rukam još razvucite u pravokutini oblik.
- Smjesu s lukom i rajčicom rasporedite po tijestu, ostavljajući pola centimetra od ruba tijesta.
- Posložite filete inćina i otkoštene masline.
- Razvaljajte drugu polovicu tijesta na otprilike istu veličinu (ne brinite se za rupe, pak se zove 'seljačka' pizza) i prekrijte preko donjeg dijela. Rubove spojite lagano pritiskajući tijesto.
- Vilicom lagano izbodite tijesto, te ga pecite 45 minuta dok ne postane hrskav i zlatno-smeđe boje.
Prije rezanja, pustite da se malo slegne i ohladi.
Dobar tek!