Hungry Mile otkrio nam je svoj najdraži recept za slatko

Hungry Mile Uvijek nasmijani Mile iskoristio je posljednje šljive za ovaj desert
Mile Butorac, alias Hungry Mile, otkrio nam je od kada datira njegova ljubav za slatkim i tko je za to 'kriv', koju je poslasticu prvu ikad napravio u životu, a nakon ni sam ne zna koliko napravljenih kolača i torti – priznao i koji mu je najdraži recept za slatkMile
Vidi originalni članak

Njegove su glavne životne devize 'jedi do mile volje' i 'hrana se ne baca, hrana se voli' pa ne čudi da ga obožavaju svi koji se s time slažu. I mi smo jedni od njih, pa često zavirimo na njegove društvene mreže u potrazi za nekim finim receptom. I svi su nam fini, a na slatko posebno 'otkidamo'.

Mile Butorac, alias Hungry Mile, otkrio nam je od kada datira njegova ljubav za slatkim i tko je za to 'kriv', koju je poslasticu prvu ikad napravio u životu, a nakon ni sam ne zna koliko napravljenih kolača i torti – priznao i koji mu je najdraži recept za slatko.

Od izbirljivog djeteta do najpoznatijeg food blogera

"Priča o mojoj ljubavi prema hrani vrlo je zanimljiva, jer sam od jako izbirljivog djeteta po pitanju hrane, na koncu želio upisati srednju školu za kuhara. Oduvijek sam pomagao svima u kuhinji: mami, baki, strini, ujni, a sjećam se da sam svoj prvi ‘kolač’ napravio u dobi od negdje 9 - 10 godina! Obožavao sam magazin "Dječji klub", koji je imao rubriku s receptima, i u njemu sam pronašao recept za moju prvu slasticu - čupave banane. Banana izrezana na kolutiće, umočena u otopljenu čokoladu i uvaljana u kokos mrvice. Tada su bile popularne šarene kokos mrvice tako da je moja prva slastica bila šarena i čokoladna”, s veseljem nam otkriva Mile.

Danas, kao jedan od najpoznatijih i najpraćenijih food blogera i food stylista u Hrvatskoj, radi minimalno jedan slatki recept tjedno, a u sezoni oko blagdana znatno više. No, priznaje, manje zbog osobne želje, a češće zbog posla.

Većinu slastica podijeli s prijateljima i susjedima

“Više sam onaj tip kojem su jedan do dva komada nekog kolača dosta, i onda bi nakon toga nešto drugo. A kad imaš pleh kolača onda baš ne možeš odmah ići peći drugi. U toj priči super prođu moji prijatelji i susjedi jer većinu toga podijelim. Ali, primjerice, odlasci u slastičarne su mi prava muka jer kako se odlučiti što bi kad sve voliš i toliko je izbora - pravi raj za nas koji bi odmah nakon jednog okusa isprobali neki drugi”, priznaje sa smijehom.

Sadržaj njegovih društvenih mreža otkriva kako Mile radi puno toga, a otkriva nam kako je najsretniji kada smišlja neku kombinaciju i napokon ju realizira, a ona ispadne fantastična. I premda najviše voli jesti kekse, tik uz njih su mu najdraži rafioli (imotski, trogirski, dalmatinski) i rapska torta, pa je po prilici jasno koje okuse preferira.

Trenutno jako uživa u zadnjim šljivama i pripremanju frangipane galette sa šljivama. Jer spaja njegove najdraže okuse u kolačima - orašaste i voćne. I baš to je njegov najdraži recept za slatko kojeg je s veseljem podijelio s nama.

Frangipane galetta sa šljivama

Za galettu promjera cca 22-24 cm

Sastojci:

Za tijesto:

  • 125 g glatkog brašna
  • 125 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • 1 vanilija šećer
  • 125 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • po potrebi nekoliko žlica hladne vode

Za frangipane:

  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 75 g šećera
  • 2 jaja
  • 75 g mljevenih badema
  • ribana korica 1 naranče ili limuna
  • oko 500 g šljiva (malo soka od limuna)
  • šećer i malo cimeta za posipanje

Priprema:

  1. Pripremi tijesto na sljedeći način: brašno, sol, šećere i koricu limuna pomiješaj pa im dodaj hladan maslac narezan na kockice. Utrljaj maslac u brašno nalik na mrvice ili pjeskovitu smjesu. Tome dodaj jedno veliko razmućeno jaje. Brzo poveži sve u glatko tijesto, a ako nije do kraja kompaktno dodaj malo hladne vode. Tijesto nemoj predugo mijesiti kako se ne bi razvio gluten i tijesto postalo žilavo.
  2. Za frangipane maslac i šećer pjenasto izmiješaj, mikserom ili pjenjačom. Njima umiješaj jaja, a zatim dodaj i koricu naranče ili limuna i mljevene bademe, te sve dobro promiješaj.
  3. Šljive operi, prepolovi i odvoji od koštice. Manje šljive ostavi prepolovljene, a veće možeš izrezati na četvrtine. Prelij ih s malo svježe cijeđenog soka limuna.
  4. Pećnicu zagrij na 180°C. Dobro povezano tijesto razvaljaj na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, u oblik što sličniji krugu na debljinu oko 5 mm, pa sve skupa premjesti na lim za pečenje.
  5. U sredinu tijesta uspi nadjev i ravnomjerno ga raširi, ali ostavi do 3 cm ruba tijesta bez nadjeva. Zatim složi izrezane šljive u krug, pa cijelu galettu pospi s malo šećera i cimeta.
  6. Slobodne rubove preklopi preko nadjeva i formiraj paketić. Peci oko 35 minuta tj. dok galetta ne dobije lijepu boju.
  7. Posluži toplo ili hladno - uz dodatak sladoleda.
Posjeti Gastro.hr