Njegove su glavne životne devize 'jedi do mile volje' i 'hrana se ne baca, hrana se voli' pa ne čudi da ga obožavaju svi koji se s time slažu. I mi smo jedni od njih, pa često zavirimo na njegove društvene mreže u potrazi za nekim finim receptom. I svi su nam fini, a na slatko posebno 'otkidamo'.
Mile Butorac, alias Hungry Mile, otkrio nam je od kada datira njegova ljubav za slatkim i tko je za to 'kriv', koju je poslasticu prvu ikad napravio u životu, a nakon ni sam ne zna koliko napravljenih kolača i torti – priznao i koji mu je najdraži recept za slatko.
Od izbirljivog djeteta do najpoznatijeg food blogera
"Priča o mojoj ljubavi prema hrani vrlo je zanimljiva, jer sam od jako izbirljivog djeteta po pitanju hrane, na koncu želio upisati srednju školu za kuhara. Oduvijek sam pomagao svima u kuhinji: mami, baki, strini, ujni, a sjećam se da sam svoj prvi ‘kolač’ napravio u dobi od negdje 9 - 10 godina! Obožavao sam magazin "Dječji klub", koji je imao rubriku s receptima, i u njemu sam pronašao recept za moju prvu slasticu - čupave banane. Banana izrezana na kolutiće, umočena u otopljenu čokoladu i uvaljana u kokos mrvice. Tada su bile popularne šarene kokos mrvice tako da je moja prva slastica bila šarena i čokoladna”, s veseljem nam otkriva Mile.
Danas, kao jedan od najpoznatijih i najpraćenijih food blogera i food stylista u Hrvatskoj, radi minimalno jedan slatki recept tjedno, a u sezoni oko blagdana znatno više. No, priznaje, manje zbog osobne želje, a češće zbog posla.
Većinu slastica podijeli s prijateljima i susjedima
“Više sam onaj tip kojem su jedan do dva komada nekog kolača dosta, i onda bi nakon toga nešto drugo. A kad imaš pleh kolača onda baš ne možeš odmah ići peći drugi. U toj priči super prođu moji prijatelji i susjedi jer većinu toga podijelim. Ali, primjerice, odlasci u slastičarne su mi prava muka jer kako se odlučiti što bi kad sve voliš i toliko je izbora - pravi raj za nas koji bi odmah nakon jednog okusa isprobali neki drugi”, priznaje sa smijehom.
Sadržaj njegovih društvenih mreža otkriva kako Mile radi puno toga, a otkriva nam kako je najsretniji kada smišlja neku kombinaciju i napokon ju realizira, a ona ispadne fantastična. I premda najviše voli jesti kekse, tik uz njih su mu najdraži rafioli (imotski, trogirski, dalmatinski) i rapska torta, pa je po prilici jasno koje okuse preferira.
Trenutno jako uživa u zadnjim šljivama i pripremanju frangipane galette sa šljivama. Jer spaja njegove najdraže okuse u kolačima - orašaste i voćne. I baš to je njegov najdraži recept za slatko kojeg je s veseljem podijelio s nama.
Frangipane galetta sa šljivama
Za galettu promjera cca 22-24 cm
Sastojci:
Za tijesto:
- 125 g glatkog brašna
- 125 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera u prahu
- naribana korica jednog limuna
- 1 vanilija šećer
- 125 g maslaca
- 1 veliko jaje
- po potrebi nekoliko žlica hladne vode
Za frangipane:
- 50 g maslaca sobne temperature
- 75 g šećera
- 2 jaja
- 75 g mljevenih badema
- ribana korica 1 naranče ili limuna
- oko 500 g šljiva (malo soka od limuna)
- šećer i malo cimeta za posipanje
Priprema:
- Pripremi tijesto na sljedeći način: brašno, sol, šećere i koricu limuna pomiješaj pa im dodaj hladan maslac narezan na kockice. Utrljaj maslac u brašno nalik na mrvice ili pjeskovitu smjesu. Tome dodaj jedno veliko razmućeno jaje. Brzo poveži sve u glatko tijesto, a ako nije do kraja kompaktno dodaj malo hladne vode. Tijesto nemoj predugo mijesiti kako se ne bi razvio gluten i tijesto postalo žilavo.
- Za frangipane maslac i šećer pjenasto izmiješaj, mikserom ili pjenjačom. Njima umiješaj jaja, a zatim dodaj i koricu naranče ili limuna i mljevene bademe, te sve dobro promiješaj.
- Šljive operi, prepolovi i odvoji od koštice. Manje šljive ostavi prepolovljene, a veće možeš izrezati na četvrtine. Prelij ih s malo svježe cijeđenog soka limuna.
- Pećnicu zagrij na 180°C. Dobro povezano tijesto razvaljaj na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, u oblik što sličniji krugu na debljinu oko 5 mm, pa sve skupa premjesti na lim za pečenje.
- U sredinu tijesta uspi nadjev i ravnomjerno ga raširi, ali ostavi do 3 cm ruba tijesta bez nadjeva. Zatim složi izrezane šljive u krug, pa cijelu galettu pospi s malo šećera i cimeta.
- Slobodne rubove preklopi preko nadjeva i formiraj paketić. Peci oko 35 minuta tj. dok galetta ne dobije lijepu boju.
- Posluži toplo ili hladno - uz dodatak sladoleda.