Recepti 17. listopada 2022.

Hungry Mile otkrio nam je svoj najdraži recept za slatko

Uvijek nasmijani Mile iskoristio je posljednje šljive za ovaj desert foto: Hungry Mile
gastro postao gastro.24sata.hr
Mile Butorac, alias Hungry Mile, otkrio nam je od kada datira njegova ljubav za slatkim i tko je za to 'kriv', koju je poslasticu prvu ikad napravio u životu, a nakon ni sam ne zna koliko napravljenih kolača i torti – priznao i koji mu je najdraži recept za slatkMile

Njegove su glavne životne devize 'jedi do mile volje' i 'hrana se ne baca, hrana se voli' pa ne čudi da ga obožavaju svi koji se s time slažu. I mi smo jedni od njih, pa često zavirimo na njegove društvene mreže u potrazi za nekim finim receptom. I svi su nam fini, a na slatko posebno 'otkidamo'.

Mile Butorac, alias Hungry Mile, otkrio nam je od kada datira njegova ljubav za slatkim i tko je za to 'kriv', koju je poslasticu prvu ikad napravio u životu, a nakon ni sam ne zna koliko napravljenih kolača i torti – priznao i koji mu je najdraži recept za slatko.

Od izbirljivog djeteta do najpoznatijeg food blogera

"Priča o mojoj ljubavi prema hrani vrlo je zanimljiva, jer sam od jako izbirljivog djeteta po pitanju hrane, na koncu želio upisati srednju školu za kuhara. Oduvijek sam pomagao svima u kuhinji: mami, baki, strini, ujni, a sjećam se da sam svoj prvi ‘kolač’ napravio u dobi od negdje 9 - 10 godina! Obožavao sam magazin "Dječji klub", koji je imao rubriku s receptima, i u njemu sam pronašao recept za moju prvu slasticu - čupave banane. Banana izrezana na kolutiće, umočena u otopljenu čokoladu i uvaljana u kokos mrvice. Tada su bile popularne šarene kokos mrvice tako da je moja prva slastica bila šarena i čokoladna”, s veseljem nam otkriva Mile.

 | Author: Savršen jesenski desert

Danas, kao jedan od najpoznatijih i najpraćenijih food blogera i food stylista u Hrvatskoj, radi minimalno jedan slatki recept tjedno, a u sezoni oko blagdana znatno više. No, priznaje, manje zbog osobne želje, a češće zbog posla.

Većinu slastica podijeli s prijateljima i susjedima

“Više sam onaj tip kojem su jedan do dva komada nekog kolača dosta, i onda bi nakon toga nešto drugo. A kad imaš pleh kolača onda baš ne možeš odmah ići peći drugi. U toj priči super prođu moji prijatelji i susjedi jer većinu toga podijelim. Ali, primjerice, odlasci u slastičarne su mi prava muka jer kako se odlučiti što bi kad sve voliš i toliko je izbora - pravi raj za nas koji bi odmah nakon jednog okusa isprobali neki drugi”, priznaje sa smijehom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile)

Sadržaj njegovih društvenih mreža otkriva kako Mile radi puno toga, a otkriva nam kako je najsretniji kada smišlja neku kombinaciju i napokon ju realizira, a ona ispadne fantastična. I premda najviše voli jesti kekse, tik uz njih su mu najdraži rafioli (imotski, trogirski, dalmatinski) i rapska torta, pa je po prilici jasno koje okuse preferira.

Trenutno jako uživa u zadnjim šljivama i pripremanju frangipane galette sa šljivama. Jer spaja njegove najdraže okuse u kolačima - orašaste i voćne. I baš to je njegov najdraži recept za slatko kojeg je s veseljem podijelio s nama.

 | Author:

Frangipane galetta sa šljivama

Za galettu promjera cca 22-24 cm

Sastojci:

Za tijesto:

  • 125 g glatkog brašna
  • 125 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • 1 vanilija šećer
  • 125 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • po potrebi nekoliko žlica hladne vode

Za frangipane:

  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 75 g šećera
  • 2 jaja
  • 75 g mljevenih badema
  • ribana korica 1 naranče ili limuna
  • oko 500 g šljiva (malo soka od limuna)
  • šećer i malo cimeta za posipanje

 | Author:

Priprema:

  1. Pripremi tijesto na sljedeći način: brašno, sol, šećere i koricu limuna pomiješaj pa im dodaj hladan maslac narezan na kockice. Utrljaj maslac u brašno nalik na mrvice ili pjeskovitu smjesu. Tome dodaj jedno veliko razmućeno jaje. Brzo poveži sve u glatko tijesto, a ako nije do kraja kompaktno dodaj malo hladne vode. Tijesto nemoj predugo mijesiti kako se ne bi razvio gluten i tijesto postalo žilavo.
  2. Za frangipane maslac i šećer pjenasto izmiješaj, mikserom ili pjenjačom. Njima umiješaj jaja, a zatim dodaj i koricu naranče ili limuna i mljevene bademe, te sve dobro promiješaj.
  3. Šljive operi, prepolovi i odvoji od koštice. Manje šljive ostavi prepolovljene, a veće možeš izrezati na četvrtine. Prelij ih s malo svježe cijeđenog soka limuna.
  4. Pećnicu zagrij na 180°C. Dobro povezano tijesto razvaljaj na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, u oblik što sličniji krugu na debljinu oko 5 mm, pa sve skupa premjesti na lim za pečenje.
  5. U sredinu tijesta uspi nadjev i ravnomjerno ga raširi, ali ostavi do 3 cm ruba tijesta bez nadjeva. Zatim složi izrezane šljive u krug, pa cijelu galettu pospi s malo šećera i cimeta.
  6. Slobodne rubove preklopi preko nadjeva i formiraj paketić. Peci oko 35 minuta tj. dok galetta ne dobije lijepu boju.
  7. Posluži toplo ili hladno - uz dodatak sladoleda.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.