Imamo recept za slasnu pitu od piletine zbog koje će svi tražiti repete

Alexander Starbuck
Postoje oni dani kad jedva čekamo skuhati nešto fino i uvući se pod dekicu, a pita od piletine zasigurno je jedno od tih jela za dušu. 'Uvijek gladna' Mateja Krvarić podijelila je s nama svoj recept za slasnu pitu od piletine koju je nemoguće zagrabiti samo jednom!
Vidi originalni članak

Pot pie je američki izraz za vrstu mesne pite presvučene tijestom, a tradicionalno se priprema duž cijelog kontinenta. Iako se može pripremati s raznim vrstama mesa, omiljena verzija ipak je ona s pilećim mesom, a najčešće se dodaje i povrće poput mrkve i graška. Može se razlikovati i po vrsti tijesta, a najčešće se za pripremu koristi lisnato tijesto. Ovu slasnu pitu pripremila je i Mateja Krvarić, autorica bloga "Uvijek gladna".

Nagrađivana gastro blogerica i članica žirija Gastro zvijezde za pripremu ovog jela koristila je Međimursko pile pileća prsa vrhunske kvalitete i domaćeg porijekla, lisnato tijesto, kao i puno povrća. U videu pogledajte kako se Matea snašla u kuhinji i koliko je zapravo malo vremena potrebno za pripremu ovog omiljenog jela, a detaljan popis sastojaka i upute za pripremu potražite u nastavku članka.

Pot pie (pita od piletine)

Sastojci:

  • 1 pakiranje pilećih prsa Međimursko pile (400g)
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 stabljike celera
  • 3 mrkve
  • 1 šalica odmrznutog graška
  • 1/3 šalice brašna
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • 500 ml temeljca
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žličice senfa
  • timijan
  • kajenski papar
  • sol 
  • papar
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice maslaca
  • 1 lisnato tijesto
  • 1 jaje

Priprema:

1. Piletinu skuhajte s povrćem po želji za temeljac. Možete piletinu i ispeći ili koristiti ostatke pečene ili kuhane piletine.

2. Na malo maslinovog ulja i maslaca pržite luk. Kada malo omekša, dodajte narezanu mrkvu, celer i češnjak. Pirjajte dok povrće ne omekša.

3. Dodajte ostatak maslaca, kada se rastopi dodajte brašno i popržite.

4. Kada se poprži, podlijte vinom pa dodajte temeljac i grašak. Prokuhajte.

5. Dodajte slatko vrhnje, senf, soja umak i začine.

6. Umiješajte natrganu piletinu pa prelijte sve u vatrostalnu posudu.

7. Prekrijte lisnatim tijestom. Premažite tijesto razmućenim jajetom. Pecite na 200 stupnjeva 25-30 minuta.

Dobar tek!

Međimursko pile ponosno nosi ime regije u kojoj je sjedište i proizvodnja Perutnine Ptuj-Pipo Čakovec. Međimursko pile je više od samog proizvoda s vrhunskom kvalitetom domaćeg porijekla koje pruža najbolji mogući užitak u jelu. PP Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika. Osim certifikata „Antibiotic free“  Perutnina Ptuj PIPO Čakovec dobila je još jednu oznaku „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost viskom standardima proizvodnje. 

Pronađite svoje omiljene proizvode među širokim izborom svježe piletine i pilećih proizvoda.

Posjeti Gastro.hr