Pot pie je američki izraz za vrstu mesne pite presvučene tijestom, a tradicionalno se priprema duž cijelog kontinenta. Iako se može pripremati s raznim vrstama mesa, omiljena verzija ipak je ona s pilećim mesom, a najčešće se dodaje i povrće poput mrkve i graška. Može se razlikovati i po vrsti tijesta, a najčešće se za pripremu koristi lisnato tijesto. Ovu slasnu pitu pripremila je i Mateja Krvarić, autorica bloga "Uvijek gladna".
Nagrađivana gastro blogerica i članica žirija Gastro zvijezde za pripremu ovog jela koristila je Međimursko pile pileća prsa vrhunske kvalitete i domaćeg porijekla, lisnato tijesto, kao i puno povrća. U videu pogledajte kako se Matea snašla u kuhinji i koliko je zapravo malo vremena potrebno za pripremu ovog omiljenog jela, a detaljan popis sastojaka i upute za pripremu potražite u nastavku članka.
Pot pie (pita od piletine)
Sastojci:
- 1 pakiranje pilećih prsa Međimursko pile (400g)
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 stabljike celera
- 3 mrkve
- 1 šalica odmrznutog graška
- 1/3 šalice brašna
- 1,5 dcl bijelog vina
- 500 ml temeljca
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice soja umaka
- 2 žličice senfa
- timijan
- kajenski papar
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- 2 žlice maslaca
- 1 lisnato tijesto
- 1 jaje
Priprema:
1. Piletinu skuhajte s povrćem po želji za temeljac. Možete piletinu i ispeći ili koristiti ostatke pečene ili kuhane piletine.
2. Na malo maslinovog ulja i maslaca pržite luk. Kada malo omekša, dodajte narezanu mrkvu, celer i češnjak. Pirjajte dok povrće ne omekša.
3. Dodajte ostatak maslaca, kada se rastopi dodajte brašno i popržite.
4. Kada se poprži, podlijte vinom pa dodajte temeljac i grašak. Prokuhajte.
5. Dodajte slatko vrhnje, senf, soja umak i začine.
6. Umiješajte natrganu piletinu pa prelijte sve u vatrostalnu posudu.
7. Prekrijte lisnatim tijestom. Premažite tijesto razmućenim jajetom. Pecite na 200 stupnjeva 25-30 minuta.
Dobar tek!
Međimursko pile ponosno nosi ime regije u kojoj je sjedište i proizvodnja Perutnine Ptuj-Pipo Čakovec. Međimursko pile je više od samog proizvoda s vrhunskom kvalitetom domaćeg porijekla koje pruža najbolji mogući užitak u jelu. PP Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika. Osim certifikata „Antibiotic free“ Perutnina Ptuj PIPO Čakovec dobila je još jednu oznaku „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost viskom standardima proizvodnje.
Pronađite svoje omiljene proizvode među širokim izborom svježe piletine i pilećih proizvoda.