Imamo recepte za 4 genijalna ljetna jela iz restorana Bota Šare!

Filip Popović Bota Šare ljetni meni
Kremastu juhu od šparoga, ceviche s gofom i povrćem, futomaki rolice s lososom i avokadom ili prefini tart s kremom od limuna uz ove recepte možeš pripremiti kod kuće, a ako ti se ne da, možeš skoknuti do zagrebačkog restorana Bota Šare koji nam je ljubazno ustupio recepte
Vidi originalni članak

Svibanjski mirisi hrvatskog juga najbolji su vjesnici toplih godišnjih doba. Sve je u cvatu, a dalmatinska kuhinja najbolje nam sjeda upravo u proljeće i ljeto. Zagrebački restoran Bota Šare čuvenu zagrebačku terasu i ove je sezone pretvorio u malu dalmatinsku oazu u srcu gradske vreve naše metropole.

U kamenim posudama iz obiteljskog vrta iz Malog Stona sada su u Zagreb doneseni ružmarin, timijan, čuvarkuće i lavanda dok su stabla maslina već dugi niz godina čuvari ulaza u ovaj dalmatinski gastro kutak u srcu Zagreba. U ljetnim mjesecima upravo je ova gastro destinacija Zagrepčanima prvi izbor.

Svježa riba i namirnice iz malostonskog vrta dolaze do izražaja u receptima i jelima koja se u ovoj ugostiteljskoj obitelji pomno biraju prije nego se predstave gostima restorana. Ljetna lagana prehrana timu restorana Bota Šare svakodnevni je izazov s kojim se godinama izvrsno nose a svoje recepte rado dijele. U ovo vrijeme u njihovim jelima ćemo pronaći timijan, metvicu, rikulu, morač i domaće maslinovo ulje iz prošlogodišnje berbe te sokove brojnih citrusa kao što su limun, naranča ali i divlja naranča koja je ujedno simbol dubrovačkog kraja.

Prehrana ljeti treba biti lakša, a riba je itekako poželjna. Pravo osvježenje su i jela koja predlažu, a koja uz ove recepte i ti ih možeš pripremiti kod kuće.

Za predjelo tu je kremasta juha od šparoga ili ceviche s gofom i povrćem. Ako u svoja druženja s prijateljima i obitelji želiš ubaciti malo zabave i egzotike uživat ćeš u pripremi futomaki spring sushi rolice s lososom i avokadom. Za desert tim restorana Bota Šare predlaže pak lagani i osvježavajući tart s kremom od limuna.

Kremasta juha od šparoga

(za 4 porcije)

Sastojci:

  • 200 g šparoga
  • 30 ml maslinova ulja
  • 400 ml vode
  • 70 g luka
  • 50 g mrkve
  • 100 g krumpira
  • 5 g soli
  • 2 g mljevenog papra
  • 100 ml vrhnja za kuhanje

Postupak:

  1. Odvojiti tvrdi (drvenasti) dio šparoga te ih kuhati u posoljenoj vodi oko 10 minuta, procijediti i ostaviti vodu u kojoj smo kuhali šparoge sa strane.
  2. Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk i mrkvu. Doliti vodu od šparoga i sitno sjeckani krumpir, kada krumpir omekša, dodati šparoge te napraviti kremu uz pomoć štapnog miksera ili blendera.
  3. Kremu od šparoga vratiti na vatru, dodati vrhnje za kuhanje i prokuhati te začiniti paprom ili po želji.

Ceviche s gofom

Sastojci:

  • 320 g filea gofa
  • 20 g ljubičastog luka
  • 20 g paprike
  • 20 g mrkve
  • 20 g mladog luka
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 10 ml soka od limete
  • 10 ml soka od limuna
  • 10 ml soka od naranče
  • 5 g soli
  • 3 g grubo mljevenog papra

Postupak:

  1. File gofa izrezati na tanke trakice i začiniti maslinovim uljem, sokom od limete, limuna, naranče, soli i paprom te ostaviti da se marinira.
  2. Povrće izrezati na fine trakice (julienne), sjediniti i podijeliti u dva jednaka dijela. Napraviti posteljicu od jednog dijela povrća, posložiti marinirani gof i prekriti drugim dijelom povrća.

Futomaki rolica s lososom i avokadom

(za 1 rolicu)

Sastojci:

  • 80 g filea lososa
  • 50 g avokada
  • 80 g kuhane sushi riže
  • 1 sojin papir
  • 5 g sezama
  • 5 g mladog luka
  • 10 g majoneze
  • 5 g wasabija
  • 10 ml soja umaka
  • 10 g ukiseljenog đumbira

Postupak:

  1. Rižu rasporediti ravnomjerno po sojinom papiru i posuti je sezamom i mladim lukom. Po dužini riže postaviti losos i avokado te zarolati u sushi rolicu.
  2. Rolicu narezati na 6 jednakih komada te ju preliti umakom od majoneze i wasabija. Poslužiti uz sojin umak i đumbir.

Tart s kremom od limuna

(za 8-10 porcija, u kalupu promjera 23 cm)

Sastojci - za tijesto:

  • 145 g neslanog maslaca, sobne temperature
  • 81 g prosijanog šećera u prahu
  • 1 veliki tvrdo kuhani žumanjak
  • 1 veliki žumanjak
  • 2.5 ml ekstrakta vanilije
  • 225 g prosijanog brašna
  • 2 g soli

Sastojci - za kremu:

  • 3 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 6 g korice limuna
  • 160 ml soka od limuna
  • 140 g neslanog maslaca, izrezanog na kockice
  • 125 ml punomasnog kiselog vrhnja

Postupak:

  1. Istući maslac i šećer u prahu dok se ne dobije glatka smjesa. Pasirati tvrdo kuhani žumanjak kroz cjedilo i umiješati sirovi žumanjak i vaniliju. Ovo dodati u smjesu maslaca i šećera i miješati dok se ne sjedini. Dodati brašno i sol smjesi i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 2 sata u hladnjaku dok se ne stisne.
  2. Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesiti tijesto dok malo ne omekša. Izvaljati krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položiti i utisnuti razvaljano tijesto u kalup s pomičnim dnom i narebrenim stranama. Višak tijesta odrezati i vratiti kalup u hladnjak na još 30 minuta.
  3. Zagrijati pećnicu na 160°C.
  4. Staviti ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probosti vilicom. Peći oko 20 minuta, dok rubovi ne počnu dobivati smeđu boju. Izvaditi iz pećnice i ohladiti na sobnoj temperaturi.
  5. Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutiti jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu staviti iznad lonca s lagano kipućom vodom. Nakon minute dodati maslac i nastaviti miješati dok se krema ne zgusne, oko 5 minuta. Maknuti kremu s vatre, procijediti i umiješati kiselo vrhnje. Uliti toplu kremu u ohlađeno tijesto i ohladiti nepokriveno, oko 2 sata, dok se krema stisne.

 

Posjeti Gastro.hr