Recepti 27. svibnja 2023.

Imamo recepte za 4 genijalna ljetna jela iz restorana Bota Šare!

Bota Šare ljetni meni
Bota Šare ljetni meni foto: Filip Popović
gastro postao gastro.24sata.hr
Kremastu juhu od šparoga, ceviche s gofom i povrćem, futomaki rolice s lososom i avokadom ili prefini tart s kremom od limuna uz ove recepte možeš pripremiti kod kuće, a ako ti se ne da, možeš skoknuti do zagrebačkog restorana Bota Šare koji nam je ljubazno ustupio recepte

Svibanjski mirisi hrvatskog juga najbolji su vjesnici toplih godišnjih doba. Sve je u cvatu, a dalmatinska kuhinja najbolje nam sjeda upravo u proljeće i ljeto. Zagrebački restoran Bota Šare čuvenu zagrebačku terasu i ove je sezone pretvorio u malu dalmatinsku oazu u srcu gradske vreve naše metropole.

U kamenim posudama iz obiteljskog vrta iz Malog Stona sada su u Zagreb doneseni ružmarin, timijan, čuvarkuće i lavanda dok su stabla maslina već dugi niz godina čuvari ulaza u ovaj dalmatinski gastro kutak u srcu Zagreba. U ljetnim mjesecima upravo je ova gastro destinacija Zagrepčanima prvi izbor.

 | Author: Filip Popović Zagrebački restoran Bota Šare čuvenu zagrebačku terasu i ove je sezone pretvorio u malu dalmatinsku oazu foto: Filip Popović

Svježa riba i namirnice iz malostonskog vrta dolaze do izražaja u receptima i jelima koja se u ovoj ugostiteljskoj obitelji pomno biraju prije nego se predstave gostima restorana. Ljetna lagana prehrana timu restorana Bota Šare svakodnevni je izazov s kojim se godinama izvrsno nose a svoje recepte rado dijele. U ovo vrijeme u njihovim jelima ćemo pronaći timijan, metvicu, rikulu, morač i domaće maslinovo ulje iz prošlogodišnje berbe te sokove brojnih citrusa kao što su limun, naranča ali i divlja naranča koja je ujedno simbol dubrovačkog kraja.

 | Author: Filip Popović Zagrebački restoran Bota Šare čuvenu zagrebačku terasu i ove je sezone pretvorio u malu dalmatinsku oazu foto: Filip Popović  | Author: Filip Popović Zagrebački restoran Bota Šare čuvenu zagrebačku terasu i ove je sezone pretvorio u malu dalmatinsku oazu foto: Filip Popović

Prehrana ljeti treba biti lakša, a riba je itekako poželjna. Pravo osvježenje su i jela koja predlažu, a koja uz ove recepte i ti ih možeš pripremiti kod kuće.

Za predjelo tu je kremasta juha od šparoga ili ceviche s gofom i povrćem. Ako u svoja druženja s prijateljima i obitelji želiš ubaciti malo zabave i egzotike uživat ćeš u pripremi futomaki spring sushi rolice s lososom i avokadom. Za desert tim restorana Bota Šare predlaže pak lagani i osvježavajući tart s kremom od limuna.

 | Author: Filip Popović Kremasta juha od šparoga foto: Filip Popović

Kremasta juha od šparoga

(za 4 porcije)

Sastojci:

  • 200 g šparoga
  • 30 ml maslinova ulja
  • 400 ml vode
  • 70 g luka
  • 50 g mrkve
  • 100 g krumpira
  • 5 g soli
  • 2 g mljevenog papra
  • 100 ml vrhnja za kuhanje

Postupak:

  1. Odvojiti tvrdi (drvenasti) dio šparoga te ih kuhati u posoljenoj vodi oko 10 minuta, procijediti i ostaviti vodu u kojoj smo kuhali šparoge sa strane.
  2. Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk i mrkvu. Doliti vodu od šparoga i sitno sjeckani krumpir, kada krumpir omekša, dodati šparoge te napraviti kremu uz pomoć štapnog miksera ili blendera.
  3. Kremu od šparoga vratiti na vatru, dodati vrhnje za kuhanje i prokuhati te začiniti paprom ili po želji.

 | Author: Filip Popović Ceviche s gofom foto: Filip Popović

Ceviche s gofom

Sastojci:

  • 320 g filea gofa
  • 20 g ljubičastog luka
  • 20 g paprike
  • 20 g mrkve
  • 20 g mladog luka
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 10 ml soka od limete
  • 10 ml soka od limuna
  • 10 ml soka od naranče
  • 5 g soli
  • 3 g grubo mljevenog papra

Postupak:

  1. File gofa izrezati na tanke trakice i začiniti maslinovim uljem, sokom od limete, limuna, naranče, soli i paprom te ostaviti da se marinira.
  2. Povrće izrezati na fine trakice (julienne), sjediniti i podijeliti u dva jednaka dijela. Napraviti posteljicu od jednog dijela povrća, posložiti marinirani gof i prekriti drugim dijelom povrća.

 | Author: Filip Popović Futomaki rolica s lososom i avkoadom foto: Filip Popović

Futomaki rolica s lososom i avokadom

(za 1 rolicu)

Sastojci:

  • 80 g filea lososa
  • 50 g avokada
  • 80 g kuhane sushi riže
  • 1 sojin papir
  • 5 g sezama
  • 5 g mladog luka
  • 10 g majoneze
  • 5 g wasabija
  • 10 ml soja umaka
  • 10 g ukiseljenog đumbira

Postupak:

  1. Rižu rasporediti ravnomjerno po sojinom papiru i posuti je sezamom i mladim lukom. Po dužini riže postaviti losos i avokado te zarolati u sushi rolicu.
  2. Rolicu narezati na 6 jednakih komada te ju preliti umakom od majoneze i wasabija. Poslužiti uz sojin umak i đumbir.

 | Author: Filip Popović Tart s kremom od limuna foto: Filip Popović

Tart s kremom od limuna

(za 8-10 porcija, u kalupu promjera 23 cm)

Sastojci - za tijesto:

  • 145 g neslanog maslaca, sobne temperature
  • 81 g prosijanog šećera u prahu
  • 1 veliki tvrdo kuhani žumanjak
  • 1 veliki žumanjak
  • 2.5 ml ekstrakta vanilije
  • 225 g prosijanog brašna
  • 2 g soli

Sastojci - za kremu:

  • 3 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 6 g korice limuna
  • 160 ml soka od limuna
  • 140 g neslanog maslaca, izrezanog na kockice
  • 125 ml punomasnog kiselog vrhnja

Postupak:

  1. Istući maslac i šećer u prahu dok se ne dobije glatka smjesa. Pasirati tvrdo kuhani žumanjak kroz cjedilo i umiješati sirovi žumanjak i vaniliju. Ovo dodati u smjesu maslaca i šećera i miješati dok se ne sjedini. Dodati brašno i sol smjesi i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 2 sata u hladnjaku dok se ne stisne.
  2. Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesiti tijesto dok malo ne omekša. Izvaljati krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položiti i utisnuti razvaljano tijesto u kalup s pomičnim dnom i narebrenim stranama. Višak tijesta odrezati i vratiti kalup u hladnjak na još 30 minuta.
  3. Zagrijati pećnicu na 160°C.
  4. Staviti ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probosti vilicom. Peći oko 20 minuta, dok rubovi ne počnu dobivati smeđu boju. Izvaditi iz pećnice i ohladiti na sobnoj temperaturi.
  5. Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutiti jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu staviti iznad lonca s lagano kipućom vodom. Nakon minute dodati maslac i nastaviti miješati dok se krema ne zgusne, oko 5 minuta. Maknuti kremu s vatre, procijediti i umiješati kiselo vrhnje. Uliti toplu kremu u ohlađeno tijesto i ohladiti nepokriveno, oko 2 sata, dok se krema stisne.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.