Kolač iz djetinjstva kojem se uvijek rado vraćamo

Thinkstock
Jednostavan za izradu, a toliko ukusan da nestaje u trenu
Vidi originalni članak

Vjerojatno ste barem jednom u životu jeli kokos roladu. Kad god bi ostalo blagdanskih keksa ili rastopljene čokolade i kokosa, pravila se ova jednostavna rolada koju ne treba peći. Miris kokosa, ruma i kakaa vratit će vas u djetinjstvo. Iznenadite svoje ukućane ovom divnom slasticom.

Sastojci:

Za tamni dio:

  • 200 g keksa s maslacem (primjerice Petit Beurre)
  • 200 g mljevenog kokosa
  • 200 g šećera
  • 4 žlice kakao praha
  • 2 žlice ruma
  • 1 - 1 1/2 šalica kuhane kave
  • Po želji, žlica pekmeza od šljiva

Za svijetli dio:

  • 120 g maslaca
  • 100 g mljevenog šećera 

Priprema:

  1.  Samljeti kekse (možete ih samljeti u blenderu ili mlincu za orahe npr.)
  2. Pomiješati kokos, kako, šećer i rum; polako dodati kavu i miješati (ne smije biti prevlažno); pomiješati s keksima i sve dobro izmiješati
  3. Premjestiti smjesu na dasku na papir za pečenje i pokriti plastičnom folijom
  4. Maslac pjenasto izmiksati i dodati šećer; miješati dok ne postane homogeno
  5. Razvući tamnu smjesu u oblik pravokutnika na 1 cm debljine i premazati bijeli dio preko cijele tamne smjese
  6. Pažljivo zarolati pravokutnik i pokriti plastičnom folijom te prebaciti u hladnjak na barem 12 sati

Umjesto kokosa, možete koristiti i mljevene bademe ili lješnjake i napraviti potpuni zaokret u okusu kokos rolade! 

Posjeti Gastro.hr