Kremasto savršenstvo zvano rožata

Thinkstock
Tradicionalna kremasta poslastica stiže kao pravo osvježenje Za Uskrs.
Vidi originalni članak

Premda sa samo nekoliko osnovnih sastojaka, rožata spada među zahtjevnije deserte. Trebat će vam dosta jaja i šećera, a sa samo jednim krivim korakom rožata može krenuti u neželjenom smjeru. Detaljno proučite recept i bacite se na pripremu

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 150g šećera
  • 5dl mlijeka
  • ribana limunova korica
  • liker od ruže
  • Dr. Oetker vanilin šećer
  • 150g šećera za karamel

 

Priprema:

  1. Zakuhajte mlijeko sa šećerom, pa ostavite neka se ohladi. Umiješajte umućena jaja, ribanu koricu limuna, liker od ruže i vanilin šećer.
  2. U drugoj posudi napravite karamel tako da šećer popržite dok ne požuti, a zatim ga polako razlijte po stranama posude u kojoj ćete peći rožatu. 
  3. Ulijte smjesu od jaja i stavite je u veliku posudu s kipućom vodom, tako da voda prelazi polovicu posude. 
  4. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta
  5. Kad se ispeče, ostavite je neka se hladi na sobnoj temperaturi pa je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne.
  6. Na posudu s rožatom stavite plitki tanjur, pritisnite i brzo okrenite posudu i tanjur
Posjeti Gastro.hr