gastro postao
Tradicionalna kremasta poslastica stiže kao pravo osvježenje Za Uskrs.
Premda sa samo nekoliko osnovnih sastojaka, rožata spada među zahtjevnije deserte. Trebat će vam dosta jaja i šećera, a sa samo jednim krivim korakom rožata može krenuti u neželjenom smjeru. Detaljno proučite recept i bacite se na pripremu
Sastojci:
- 6 jaja
- 150g šećera
- 5dl mlijeka
- ribana limunova korica
- liker od ruže
- Dr. Oetker vanilin šećer
- 150g šećera za karamel
Priprema:
- Zakuhajte mlijeko sa šećerom, pa ostavite neka se ohladi. Umiješajte umućena jaja, ribanu koricu limuna, liker od ruže i vanilin šećer.
- U drugoj posudi napravite karamel tako da šećer popržite dok ne požuti, a zatim ga polako razlijte po stranama posude u kojoj ćete peći rožatu.
- Ulijte smjesu od jaja i stavite je u veliku posudu s kipućom vodom, tako da voda prelazi polovicu posude.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta
- Kad se ispeče, ostavite je neka se hladi na sobnoj temperaturi pa je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne.
- Na posudu s rožatom stavite plitki tanjur, pritisnite i brzo okrenite posudu i tanjur