Recepti Uskršnje delicije 16. ožujka 2018.

Kremasto savršenstvo zvano rožata

Rožata
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalna kremasta poslastica stiže kao pravo osvježenje Za Uskrs.

Premda sa samo nekoliko osnovnih sastojaka, rožata spada među zahtjevnije deserte. Trebat će vam dosta jaja i šećera, a sa samo jednim krivim korakom rožata može krenuti u neželjenom smjeru. Detaljno proučite recept i bacite se na pripremu

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 150g šećera
  • 5dl mlijeka
  • ribana limunova korica
  • liker od ruže
  • Dr. Oetker vanilin šećer
  • 150g šećera za karamel

 

Priprema:

  1. Zakuhajte mlijeko sa šećerom, pa ostavite neka se ohladi. Umiješajte umućena jaja, ribanu koricu limuna, liker od ruže i vanilin šećer.
  2. U drugoj posudi napravite karamel tako da šećer popržite dok ne požuti, a zatim ga polako razlijte po stranama posude u kojoj ćete peći rožatu. 
  3. Ulijte smjesu od jaja i stavite je u veliku posudu s kipućom vodom, tako da voda prelazi polovicu posude. 
  4. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta
  5. Kad se ispeče, ostavite je neka se hladi na sobnoj temperaturi pa je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne.
  6. Na posudu s rožatom stavite plitki tanjur, pritisnite i brzo okrenite posudu i tanjur
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.