Ručak petkom: Orada s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom

Jurica Galoić/PIXSELL Naš Gastrolovac Darko Debić pokazat će ti kako uz pomoć Gorenje pećnice pripremiti slasnu oradu s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom
Naš Gastrolovac Darko Debić pokazat će ti kako uz pomoć Gorenje pećnice pripremiti slasnu oradu s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom
Vidi originalni članak

Iako bi ribu trebali jesti cijele godine, nekako nam je ipak najdraža ljeti. Posebno sam se sviđa lakoća pripreme ribe poput orade, a uz to uživamo i u nježnim aromama koje savršeno pristaju uz sezonsko povrće. Kako najbolje i najbrže ispeći ukusnu oradu zna Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz" koji je uz pomoć Gorenje pećnice pripremio ovaj lagani recept. 

Orada je bijela riba koja je vrlo zahvalna za odabir priloga što znači da ju možemo pripremiti s cijelim nizom sezonskog povrća. Darko se odlučio istaknuti arome orade pomoću komorača i rajčice, a kao prilog tu je i nezaobilazni mladi krumpir. Oradu možeš zamijeniti drugom sličnom ribom kao što je primjerice brancin, a dobro će poslužiti i malo veća skuša. 

Pečenjem ribe u pećnici ćeš si skratiti i olakšati posao pripreme ručka, a nećeš se morati brinuti niti oko čišćenja poslije ručka jer se Gorenje pećnice vrlo lako čiste same. Sve to čini ovaj ručak idealnim za ljetne dane!

Orada s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom

Sastojci:

  • 2 orade 
  • 2 komorača, prepolovljeni i narezani
  • 200 g mini rajčica
  • 600 g mladog krumpira
  • 1 limun, tanko narezan
  • 5 g svježeg timijana
  • 10 g svježeg lista peršina 
  • 2 lista lovora
  • 200 ml bijelog vina
  • 2 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje, za mazanje i zalijevanje
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. Pleh za pečenje premaži s malo maslinovog ulja. Mladi krumpir prepolovi i kuhaj u slanoj vodi, ocijedi. Komorač začini solju i maslinovim uljem te položi na pleh za pečenje. 
  2. Začini unutrašnjost svake orade, a zatim ih stavi na komorač. Napuni šupljinu ribe lovorom, timijanom, češnjakom i kriškom limuna, prelij vinom. Položi oko ribe krumpir i ostatak limuna, pokapaj uljem.
  3. Stavi u pećnicu na program 18 - pečena/pečena na žaru riba. Deset minuta prije kraja dodaj rajčice.
  4. Pečenu ribu prebaci na tople tanjure, dodaj komorač i ostalo povrće, limun i svježi peršin, pokapaj maslinovim uljem i uživaj!

Dolaskom lijepih dana, slobodno vrijeme je ključno i sigurno želiš maksimalno iskoristiti svoje dane. Zato ti nove Gorenje OptiBake ugradbene pećnice nude brojne mogućnosti koje će ti kuhanje učiniti lakšim i ugodnijim, ali prije svega vremenski kraćim. Ako želiš ravnomjerno pečenu hranu zbog sjajne cirkulacije zraka i stabilne temperature u cijeloj pećnici, prženu hranu bez dodatnih kalorija i postizanje temperature do 200 ˚C za samo 5 minuta, te čak 22 različita automatska programa za pečenje, odaberi Gorenje pećnicu i uživaj u životu dok ona peče za tebe!

Posjeti Gastro.hr