Recepti Školica kuhanja: Lagani ručak iz pećnice 24. lipnja 2022.

Ručak petkom: Orada s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom

Naš Gastrolovac Darko Debić pokazat će ti kako uz pomoć Gorenje pećnice pripremiti slasnu oradu s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Naš Gastrolovac Darko Debić pokazat će ti kako uz pomoć Gorenje pećnice pripremiti slasnu oradu s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom

Iako bi ribu trebali jesti cijele godine, nekako nam je ipak najdraža ljeti. Posebno sam se sviđa lakoća pripreme ribe poput orade, a uz to uživamo i u nježnim aromama koje savršeno pristaju uz sezonsko povrće. Kako najbolje i najbrže ispeći ukusnu oradu zna Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz" koji je uz pomoć Gorenje pećnice pripremio ovaj lagani recept. 

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Kako najbolje i najbrže ispeći ukusnu oradu zna Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz" koji je uz pomoć Gorenje pećnice pripremio ovaj lagani recept foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Orada je bijela riba koja je vrlo zahvalna za odabir priloga što znači da ju možemo pripremiti s cijelim nizom sezonskog povrća. Darko se odlučio istaknuti arome orade pomoću komorača i rajčice, a kao prilog tu je i nezaobilazni mladi krumpir. Oradu možeš zamijeniti drugom sličnom ribom kao što je primjerice brancin, a dobro će poslužiti i malo veća skuša. 

Pečenjem ribe u pećnici ćeš si skratiti i olakšati posao pripreme ručka, a nećeš se morati brinuti niti oko čišćenja poslije ručka jer se Gorenje pećnice vrlo lako čiste same. Sve to čini ovaj ručak idealnim za ljetne dane!

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Orada s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Orada s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom

Sastojci:

  • 2 orade 
  • 2 komorača, prepolovljeni i narezani
  • 200 g mini rajčica
  • 600 g mladog krumpira
  • 1 limun, tanko narezan
  • 5 g svježeg timijana
  • 10 g svježeg lista peršina 
  • 2 lista lovora
  • 200 ml bijelog vina
  • 2 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje, za mazanje i zalijevanje
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. Pleh za pečenje premaži s malo maslinovog ulja. Mladi krumpir prepolovi i kuhaj u slanoj vodi, ocijedi. Komorač začini solju i maslinovim uljem te položi na pleh za pečenje. 
  2. Začini unutrašnjost svake orade, a zatim ih stavi na komorač. Napuni šupljinu ribe lovorom, timijanom, češnjakom i kriškom limuna, prelij vinom. Položi oko ribe krumpir i ostatak limuna, pokapaj uljem.
  3. Stavi u pećnicu na program 18 - pečena/pečena na žaru riba. Deset minuta prije kraja dodaj rajčice.
  4. Pečenu ribu prebaci na tople tanjure, dodaj komorač i ostalo povrće, limun i svježi peršin, pokapaj maslinovim uljem i uživaj!

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Orada s komoračem, rajčicama i mladim krumpirom foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Dolaskom lijepih dana, slobodno vrijeme je ključno i sigurno želiš maksimalno iskoristiti svoje dane. Zato ti nove Gorenje OptiBake ugradbene pećnice nude brojne mogućnosti koje će ti kuhanje učiniti lakšim i ugodnijim, ali prije svega vremenski kraćim. Ako želiš ravnomjerno pečenu hranu zbog sjajne cirkulacije zraka i stabilne temperature u cijeloj pećnici, prženu hranu bez dodatnih kalorija i postizanje temperature do 200 ˚C za samo 5 minuta, te čak 22 različita automatska programa za pečenje, odaberi Gorenje pećnicu i uživaj u životu dok ona peče za tebe!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.