Pripremi savršeno sočan steak uz ove tajne majstora

Marin Tironi/PIXSELL ;Steak na posteljici od rukole poslužen uz prepečeni kruh prava je gastro delicija!
U suradnji sa Staropramen pivom donosimo malu školu pripreme mesa s našim Gastrolovcima. Steak na posteljici od rukole poslužen uz prepečeni kruh prava je gastro delicija, a u članku će ti Vedran Bošković otkriti kako ga je najbolje napraviti.
Vidi originalni članak

Priprema gurmanskih jela ovisi više o tehnici nego o samim receptima, a najbolja jela često su najjednostavnija za pripremu. Jedno od takvih jela svakako je i odrezak ili steak! Uz samo nekoliko sastojaka i jednu tavu možeš napraviti odrezak koji je jednako ukusan kao i onaj u vrhunskom restoranu. Ako nisi sigurna kako ga pravilno pripremiti, slijedi upute Gastrolovca Vedrana Boškovića i napravi steak života! 

Postoji nekoliko popularnih vrsta steaka: ribeye, sirloin, flank steak, filet mignon ili tenderloin steak... O tome koju vrstu izaberemo ovisi i gramaža. Steak je potrebno izvaditi iz hladnjaka barem 30 minuta prije pripreme kako bi bio sobne temperature. Pečemo ga na tavi bez ulja ili maslaca. Mnogo je polemika treba li steak začiniti prije ili nakon pečenja, no Vedran savjetuje da maslac i začine dodamo na kraju pripreme. Svakako steak nemoj poslužiti odmah nakon pečenja nego ga ostavi da odmori 10 do 15 minuta jer time čuvaš okuse i strukturu mesa. 

Sastojci: 

  • 1 ribeye steak (oko 200 g)
  • 1 žlica maslaca
  • Timijan
  • Rukola
  • Prepečeni kruh
  • Papar
  • Sol

Vedran savjetuje da steak začiniš tek nakon pečenja, a važno je i ostaviti meso da odmori barem 10 minuta nakon što ga makneš s tave. 

Priprema: 

  1. Steak neka bude na sobnoj temperaturi barem 30 minuta prije pečenja.
  2. Peci ga na vreloj i suhoj tavi 3 do 4 minute sa svake strane.
  3. Vrijeme pečenja naravno možeš prilagoditi i skratiti ga ili produžiti, ovisno o tome koju razinu pečenja preferiraš. Ovim načinom pripreme će steak biti rare do medium rare.
  4. Kada je steak gotov stavi ga na tanjur, začini maslacem i začinima te ostaviti da "odmori" desetak minuta kako bi se stabilizirali mesni sokovi.
  5. Posluži na svježoj rukoli uz svježi ili prepečeni kruh i čašu Staropramen piva! 

U slast!

Posjeti Gastro.hr