Medena pita s kokosom: Klasik s malim zaokretom

Thinkstock
Medena pita pravi je blagdanski klasik, a još je ukusnija u kombinaciji s kokosovim brašnom.
Vidi originalni članak

Za ovaj se kolač isplati valjati kore jer kupovne im nisu ni do koljena. Bonus je i divan miris koji će se proširiti kuhinjom i zaista blagdane učiniti posebnima. Uz to, valjanje kora može poslužiti i kao dobra terapija. 

Sastojci za kore:

  • 2 žlice svinjske masti
  • 150 g šećera
  • 3 žlice meda
  • 1 jaje
  • 1 mala žlica Dr. Oetker sode bikarbone
  • 1/4 žličice cimeta
  • 500 g glatkog brašna

Krema

  • 650 ml mlijeka
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 Dr. Oetker vanilin šećer
  • 200 g maslaca
  • 5 žlica kokosovog brašna

Priprema:

  1. Pećnicu ugrijte na 180°C i pripremite četiri lista papira za pečenje.
  2. Šećer, jaje, mast, med i sodu bikarbonu stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta. Smjesa će biti pjenasta i nježno mirisati na karamel. Maknite s vatre, povremeno promiješati pa nakon 15 minuta u smjesu dodajte brašno i cimet. Sve sastojke dobro promiješajte, izvadite ih iz posude pa kratko rukom mijesite na pobrašnjenoj podlozi.
  3. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio tijesta tanko razvaljajte na papiru za pečenje (svaka kora treba biti cca 22 x 35 cm) pa stavite na preokrenuti lim i svaku koru pecite 3-5 minuta na 180°C.
  4.  U posudu ulijte mlijeko, dodajte šećer i vanilin šećer. Kada mlijeko prokuha i šećer se otopi, maknite s vatre, dodajte brašno i brzo pjenjačom miješati. Vratite na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
  5. Kremu ohladite pa u dobro ohlađenu kremu umiješajte maslac sobne temperature.
  6. Na tri kore u jednakim slojevima rasporedite ohlađenu kremu, a na zadnju, četvrtu koru, nanesite tek vrlo tanki sloj kreme pa pospite kokosovim brašnom.

Ako je planirate rezati na sam Uskrs, onda je svakako ispecite dan ranije. 

Dobar tek i sretni blagdani!

 

Posjeti Gastro.hr