gastro postao
Medena pita pravi je blagdanski klasik, a još je ukusnija u kombinaciji s kokosovim brašnom.
Za ovaj se kolač isplati valjati kore jer kupovne im nisu ni do koljena. Bonus je i divan miris koji će se proširiti kuhinjom i zaista blagdane učiniti posebnima. Uz to, valjanje kora može poslužiti i kao dobra terapija.
Sastojci za kore:
- 2 žlice svinjske masti
- 150 g šećera
- 3 žlice meda
- 1 jaje
- 1 mala žlica Dr. Oetker sode bikarbone
- 1/4 žličice cimeta
- 500 g glatkog brašna
Krema
- 650 ml mlijeka
- 5 žlica oštrog brašna
- 200 g šećera
- 1 Dr. Oetker vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 5 žlica kokosovog brašna
Priprema:
- Pećnicu ugrijte na 180°C i pripremite četiri lista papira za pečenje.
- Šećer, jaje, mast, med i sodu bikarbonu stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta. Smjesa će biti pjenasta i nježno mirisati na karamel. Maknite s vatre, povremeno promiješati pa nakon 15 minuta u smjesu dodajte brašno i cimet. Sve sastojke dobro promiješajte, izvadite ih iz posude pa kratko rukom mijesite na pobrašnjenoj podlozi.
- Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio tijesta tanko razvaljajte na papiru za pečenje (svaka kora treba biti cca 22 x 35 cm) pa stavite na preokrenuti lim i svaku koru pecite 3-5 minuta na 180°C.
- U posudu ulijte mlijeko, dodajte šećer i vanilin šećer. Kada mlijeko prokuha i šećer se otopi, maknite s vatre, dodajte brašno i brzo pjenjačom miješati. Vratite na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
- Kremu ohladite pa u dobro ohlađenu kremu umiješajte maslac sobne temperature.
- Na tri kore u jednakim slojevima rasporedite ohlađenu kremu, a na zadnju, četvrtu koru, nanesite tek vrlo tanki sloj kreme pa pospite kokosovim brašnom.
Ako je planirate rezati na sam Uskrs, onda je svakako ispecite dan ranije.
Dobar tek i sretni blagdani!