Na natjecanju chefova sutrašnjice pobjedu je odnijela talentirana Gabriela Filca

Natjecanje kuharskih pripravnika i učenika ugostiteljskih škola u sklopu 10. međunarodnog festivala Taste the Mediterranean powered by Tommy održano je na Prokurativama i pokazalo da je budućnost hrvatske gastronomije u sigurnim rukama
Vidi originalni članak

Mlade gastro nade okupljene danas na Prokurativama, gdje se održalo natjecanje kuharskih pripravnika i učenika ugostiteljskih škola u sklopu 10. međunarodnog festivala Taste the Mediterranean powered by Tommy, nije čekao lak zadatak. Naime, 8 kuhara i njihovih pripravnika te učenici ugostiteljskih škola morali su na licu mjesta osmisliti kreativno jelo pomoću Tommy košarice iznenađenja koju su dobili 15 minuta prije samog natjecanja.


Upute natjecateljima dao je chef Fabricio, član žirija

Kuhari i mentori su u tih 15 minuta smjeli pomoći svojim mladim pripravnicima i učenicima da osmisle recept, a nakon toga su se budući chefovi sami morali pobrinuti za izvedbu jela. Natjecatelji su imali sat vremena da pripreme 5 porcija jela za 5 članova žirija koji je ocjenjivao i prezentaciju i ravnotežu jela, okus i teksturu, ali i korištenje što više namirnica iz košarice, kreativnost i originalnost te upravljanje otpadom. 


Zadatak nije bio nimalo lak, a vrijeme je bilo ograničeno
 
A prema onome što smo jučer vidjeli, budućnost naše gastronomije je svijetla - pripravnici i učenici su pokazali zavidne kulinarske vještine, kreativnost i sklonost zero-waste politici. Ramsteak, masline, buča, gljive, nar... razne namirnice nalazile su se u Tommy košarici, a od tih sastojaka naši chefovi sutrašnjice pripravlili su maštovite gastro kreacije koje su mamile izgledom i mirisom. 

Od namirnica iz Tommy košarice iznenađenja nastajala su kreativna jela

Konkurencija je bila žestoka, ali žiri, koji je kušao jela, je ipak izabrao -  pobjednica natjecanja je 22-godišnja Gabriela Filca, Junior sous chef u restoranu Nebo u Rijeci. 


Žiri je pažljivo kušao sva jela

"Jako sam uzbuđena! Drago mi je da sam mogla prisustvovati ovakvom događaju i što sam uopće pozvana. Natjecatelji su bili super, žiri još bolji i drago mi je da im se svidjelo sve što sam skuhala. Dosta su nas iznenadili, svi smo očekivali ribu jer smo u Splitu, a u košarici je bilo meso tako da je baš bilo izazovno", rekla nam je Gabriela. 


Mladoj pobjednici nagradu je uručio chef Fabricio

Gabriela je od malena stjecala radne navike, a posebno je savladala upoznavanje hrane, odnosno namirnica, od trenutka njihove sadnje pa do pripreme i posluživanja na tanjuru koji se iznosi na stol. Prva kulinarska iskustva stekla je uz majku koja ju je podučila svim obiteljskim receptima.


Ponos i sreća na licu pobjednice Gabriele

U samo nekoliko godina, uz chefa Denija Srdoča, koji je već priskrbio Michelinovu zvjezdicu restoranu koji vodi, Gabriela je vrlo brzo napredovala do pozicije junior sous chefa, a iza njezinog uspjeha stoje marljivi rad i strast prema hrani. Čestitamo budućoj chefici!

Posjeti Gastro.hr