Najbolje od blagdana: Čokoladna terina

Stockfood
Vjerujte nam, nikada niste isprobali nešto poput terine od čokolade. Kremast, mekan i neodoljivo ukusan kolač definitivno je jedan od onih koji ostavljaju bez riječi.
Vidi originalni članak

Posve drugačija od svega što ste do sada isprobali, ova slastica doslovno će vas osvojiti na prvi pogled. Pratite upute kako bi sve uspjelo baš kako treba, a zatim dekorirajte po vlastitom ukusu. Posipajte zelenim pistacijama čija će boja donijeti nešto novih tonova, suhim crvenim brusnicama, višnjaka iz kompota ili ukrasite sitnim puslicama. Igrajte se teksturama i bojama, neka ovaj kolač osvaja izgledam koliko i nevjerojatno dobrim okusom.

Potrebno vam je:

  • 200 g bijele čokolade
  • 500 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 1 žumanjak
  • 100 g šećera 
  • 70 g kakaa u prahu
  • 120 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 70 g usitnjenih oraščića

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 120 stupnjeva, bijelu čokoladu nasjeckajte na manje komadiće i rasporedite je po papiru za pečenje.
  2. Pecite oko desetak minuta dok čokolada lagano ne potammni.
  3. Začinite morskom soli pa prebacite čokoladu u staklenku i spremite u hladnjak.
  4. Temperaturu pećnice dignite na 160 stupnjeva, kalup premažite maslacem.
  5. Mlijeko lagano zagrijte u mikrovalnoj pećnici, neka bude toplo.
  6. Jaja i žumanjke miksajte sa šećerom.
  7. Dodajte kakao u prahu i dobro izmiješajte.
  8. Pomalo dodajte toplo mlijeko dok ne dobijete gustu smjesu.
  9. Prebacite u usku kalup za kruh, a zatim ga stavite u veći kalup koji ste napunili vodom.
  10. Pecite oko sat vremena.
  11. Ohladite, prebacite na prozirnu foliju pa spremite u hladnjak, najbolje preko noći.
  12. Tamnu čokoladu i maslac otopite na pari.
  13. Pustite da se lagano stisne, a zatim prelijte kolač.
  14. Lagano ohladite, pospite oraščićima i bijelom čokoladom koju ste prethodno pripremili.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr