Najukusnija domaća blagdanska jela po receptima Vedrana Boškovića

Matija Habljak/PIXSELL ;Vedran Bošković pripremio je blagdanske specijalitete s domaćim namirnicama lokalnih proizvođača
Vedran Bošković pripremio je blagdanske specijalitete s domaćim namirnicama lokalnih proizvođača. Imamo recepte!
Vidi originalni članak

Jedan od svima najdražih blagdanskih trenutaka je svakako okupljanje obitelji i prijatelja oko stola i uživanje u božićnom ručku. Tada svojim bližnjima želimo ponuditi samo najbolje specijalitete, a što je bolje od domaćih jela pripremljenih s namirnicama lokalnih proizvođača?

Koristeći domaće namirnice lokalnih proizvođača Vedran je složio odličnu večeru od tri slijeda. 

Za predjelo je poslužio dva pladnja i štapiće od eko seitana i tofua s roštilja. Za pripremu mesne plate koristio je suhomesnata pačja prsa, premium Dux paštete i salamu od divljači PG Orehovec, mliječne proizvode škripavac, sir i vrhnje te basu Sirane Vedrine, istarski čips od pancete pršutarne Buršić, slane bademe i suhe smokve s OPG.a Nevenke Kovilić i eko bademe Gospoja Mendula.

Na ribljoj plati smo poslužili riblje delicije, marmeladu od luka, papričice punjene inćunima, motar i namaz Pepefiš koje smo poslužili s extra djevičanskim maslinovim uljem OPG.a Nevenke Kovilić. Obje plate smo sljubili uz Coletti pjenušac i Pinot grigio vinarije Kolarić

Glavno jelo je tradicionalna pečena patka s mlincima OPG.a Kovačić, a kao šećer na kraju dolazi štruca od dizanog tijesta s eko džemom od kupina. U nastavku te čekaju recepti za sva tri slijeda!

Ražnjići s rukolom i sjemenkama nara

Sastojci:

Priprema:

  1. Svaki komad tofu i seitana stavi na zasebni štapić i peci na grill tavi oko 2 minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiješ lijepe grilane tragove. 
  2. Posluži na rukoli i pospi sa sjemenkama nara.

Patka s domaćim mlincima 

Sastojci:

Priprema: 

  1. Patku očisti od iznutrica i dobro začini sa solju i paprom izvana i iznutra. 
  2. Na tavi na ulju dinstaj sitno sjeckani luk par minuta pa dodaj narezane šampinjone. Začini solju i paprom.
  3. Dinstaj ih ukupno 5-10 minuta, odnosno dok šampinjoni ne otpuste vodu do kraja. Po želji se može malo podliti s vinom. 
  4. Sjedini gljive i mahunarke te puni patku s dobivenom smjesom.
  5. Patku peci 2 i pol do 3 sata na 180 stupnjeva uz povremeno polijevanje s masnoćom koja se iscijedila tijekom pečenja.
  6. Mlince skuhaj u vodi prema uputama s pakiranja.
  7. Kada su gotovi procijedi ih te zali s nekoliko žlica masnoće od pečenja.
  8. Glavno jelo posluži uz vrhunsko vino - Merlot Personal Collection Podruma Kolar.

Posluži toplo i uživaj!

Štruca od dizanog tijesta s eko džemom od kupina

Sastojci:

Priprema:

  1. Suhe sastojke pomiješaj u velikoj zdjeli te im dodaj toplu vodu. Umijesi mekano tijesto, premaži ga s malo ulja i ostavi da se diže sat vremena tj. dok se tijesto ne udvostruči. Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj podlozi na otprilike 0.5 cm debljine.
  2.  Džem pomiješaj s medovinom te smjesom premaži tijesto. Neka rubovi ostanu čisti kako  smjesa ne bi iscurila tijekom pečenja.
  3.  Zarolaj štrucu te ju prebaci u posudu za pečenje. 
  4. Napravi nekoliko zareza nožem po površini tijesta, premaži ju razmućenim jajetom te pospi sa sjeckanim bademima. 
  5. Ostavi štrucu još 30 minuta pod krpom da se tijesto opet digne. 
  6. Peci 25-30 minuta na 180 stupnjeva. Ako štruca naglo dobiva boju, pokri je papirom za pečenje. 
  7. Po želji toplu štrucu pospi šećerom u prahu.

Uživaj!

Svakako prati naš portal jer ti svakodnevno donosimo recepte za najbolja blagdanska jela. Do Badnjaka i Božića stigneš nabaviti sve sastojke za slasnu večeru, a kod odabira svakako gledaj da se radi o domaćim namirnicama lokalnih proizvođača. 

Posjeti Gastro.hr