Jedan od svima najdražih blagdanskih trenutaka je svakako okupljanje obitelji i prijatelja oko stola i uživanje u božićnom ručku. Tada svojim bližnjima želimo ponuditi samo najbolje specijalitete, a što je bolje od domaćih jela pripremljenih s namirnicama lokalnih proizvođača?
Koristeći domaće namirnice lokalnih proizvođača Vedran je složio odličnu večeru od tri slijeda.
Za predjelo je poslužio dva pladnja i štapiće od eko seitana i tofua s roštilja. Za pripremu mesne plate koristio je suhomesnata pačja prsa, premium Dux paštete i salamu od divljači PG Orehovec, mliječne proizvode škripavac, sir i vrhnje te basu Sirane Vedrine, istarski čips od pancete pršutarne Buršić, slane bademe i suhe smokve s OPG.a Nevenke Kovilić i eko bademe Gospoja Mendula.
Na ribljoj plati smo poslužili riblje delicije, marmeladu od luka, papričice punjene inćunima, motar i namaz Pepefiš koje smo poslužili s extra djevičanskim maslinovim uljem OPG.a Nevenke Kovilić. Obje plate smo sljubili uz Coletti pjenušac i Pinot grigio vinarije Kolarić.
Glavno jelo je tradicionalna pečena patka s mlincima OPG.a Kovačić, a kao šećer na kraju dolazi štruca od dizanog tijesta s eko džemom od kupina. U nastavku te čekaju recepti za sva tri slijeda!
Ražnjići s rukolom i sjemenkama nara
Sastojci:
- 1 paket tofua Repro Eko Farm
- 1 paket seitana Repro Eko Farm
- 100 g rukole
- 50 g sjemenki nara
Priprema:
- Svaki komad tofu i seitana stavi na zasebni štapić i peci na grill tavi oko 2 minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiješ lijepe grilane tragove.
- Posluži na rukoli i pospi sa sjemenkama nara.
Patka s domaćim mlincima
Sastojci:
- 1 domaća patka iz slobodnog uzgoja, PG Orehovec
- 200 g mahunarki ili ječma
- 100 g šampinjona
- 1 luk
- sol i papar
- ulje
- 400 g mlinaca od batata Dulcinea Vita, OPG Kovačić
Priprema:
- Patku očisti od iznutrica i dobro začini sa solju i paprom izvana i iznutra.
- Na tavi na ulju dinstaj sitno sjeckani luk par minuta pa dodaj narezane šampinjone. Začini solju i paprom.
- Dinstaj ih ukupno 5-10 minuta, odnosno dok šampinjoni ne otpuste vodu do kraja. Po želji se može malo podliti s vinom.
- Sjedini gljive i mahunarke te puni patku s dobivenom smjesom.
- Patku peci 2 i pol do 3 sata na 180 stupnjeva uz povremeno polijevanje s masnoćom koja se iscijedila tijekom pečenja.
- Mlince skuhaj u vodi prema uputama s pakiranja.
- Kada su gotovi procijedi ih te zali s nekoliko žlica masnoće od pečenja.
- Glavno jelo posluži uz vrhunsko vino - Merlot Personal Collection Podruma Kolar.
Posluži toplo i uživaj!
Štruca od dizanog tijesta s eko džemom od kupina
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 200 g pirovog brašna Repro Eko Farm
- 50 g bademovog brašna OPG Iva Bulić
- 1 žličica kvasca
- 1 žličica šećera
- 250 ml tople vode ili mlijeka (extra punomasno mlijeko Sirana Vedrine)
- 100 g extra džema od kupina Kupilek Jambrešić
- 2-3 žlice medovine Ferbežar
Priprema:
- Suhe sastojke pomiješaj u velikoj zdjeli te im dodaj toplu vodu. Umijesi mekano tijesto, premaži ga s malo ulja i ostavi da se diže sat vremena tj. dok se tijesto ne udvostruči. Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj podlozi na otprilike 0.5 cm debljine.
- Džem pomiješaj s medovinom te smjesom premaži tijesto. Neka rubovi ostanu čisti kako smjesa ne bi iscurila tijekom pečenja.
- Zarolaj štrucu te ju prebaci u posudu za pečenje.
- Napravi nekoliko zareza nožem po površini tijesta, premaži ju razmućenim jajetom te pospi sa sjeckanim bademima.
- Ostavi štrucu još 30 minuta pod krpom da se tijesto opet digne.
- Peci 25-30 minuta na 180 stupnjeva. Ako štruca naglo dobiva boju, pokri je papirom za pečenje.
- Po želji toplu štrucu pospi šećerom u prahu.
Uživaj!
Svakako prati naš portal jer ti svakodnevno donosimo recepte za najbolja blagdanska jela. Do Badnjaka i Božića stigneš nabaviti sve sastojke za slasnu večeru, a kod odabira svakako gledaj da se radi o domaćim namirnicama lokalnih proizvođača.