Neodoljivi banana cupcakes s kremom od keksa i čokoladom

Ana Zelić
Još jedan genijalan plazmastičan recept čeka vas u nastavku.
Vidi originalni članak

Sočni muffini i fina krema savršen su recept za cupcakese. Ana s bloga Ana's Baking Chronicles u svom novom receptu kreirala je fantastičnu kombinaciju omiljenog keksa, čokolade i banana, pa nas oduševila okusima i teksturama jednostavnih, a kremastih američkih kolačića.

 

Plazma meetup Kako nam je bilo: Slatko popodne s blogerima uz omiljene kekse

 

Za kraj, želite li zbilja impresionirati svoje degustatore, dekoraciju pojačajte Plazma keksima i navalite na ovu divnu slatku poslasticu.

 

 

Za hrskavu podlogu trebat će vam:

  • 150 g mljevenog plazma keksa
  • 75 g maslaca

Za biskvit će vam trebati:

  • 2 jaja
  • 100 g glatkog brašna
  • 150 g mljevenog plazma keksa
  • 100 g zrele banane 
  • 130 g kiselog vrhnja
  • 90 g maslaca
  • 1 ½ žličica praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • ½ žličice ekstrakta vanilije 
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice cimeta

Čokoladno punjenje/preljev:

  • 100 g tamne čokolade
  • 200 g vrhnja za šlag

Krema od keksa:

  • 30 g glatkog brašna
  • 120 g šećera
  • 250 g mlijeka
  • ¼ žličice soli
  • 225 g maslaca
  • 100 g mljevenog plazma keksa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175°C za pećnicu s donjim i gornjim grijačem). Napunite kalup za cupcakese papirnatim košaricama.
  2. Za hrskavu podlogu rastopite maslac i pomiješajte ga s mljevenim plazma keksom u jednoličnu smjesu. Stavljajte otprilike jednu žlicu keksa u svaku papirnatu košaricu i utisnite dok ne bude ravno.
  3. Za biskvit, miksajte maslac i šećer 2 minute, zatim dodajte jedno po jedno jaje i miksajte dok se sve ne sjedini. Dodajte zgnječenu banana i sve dobro sjedinite mikserom. 
  4. Prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol pa pomiješajte s mljevenim plazma keksom. To su suhi sastojci. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije – to su mokri sastojci.
  5. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke tako da završite sa suhim. Miksajte tek toliko da se sve sjedini.
  6. Napunite papirnate košarice do ¾ visine i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Najbolje je provjeriti nakon 18  min pa produžiti po potrebi. Kad su gotovi, ostavite ih da se ohlade prije ukrašavanja.
  7. Za čokoladni preljev i punjenje nasjeckajte sitno čokoladu i prelijte vrhnjem za šlag koje ste zagrijali tik do vrenja. Ostavite 2 min pa pomiješajte silikonskom špatulom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. 
  8. Za kremu – od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i mljevenu plazmu te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja.
  9. Ohlađenim cupcakesima napravite malu udubinu, napunite s čokoladom pa ukrasite kremom koju ste stavili u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom (ja sam koristila Wilton 2A). Prelijte s čokoladom i ukrasite keksom. 

U slast!

Posjeti Gastro.hr