Mala enciklopedija najboljih kobasica svijeta

Thinkstock
Donosimo mali pregled najboljih kobasica širom svijeta koje jednostavno morate probati (ako već niste...)
Vidi originalni članak

Vjerovali ili ne, kobasice postoje preko 2.500 godina. S obzirom na tako dugu povijest, danas postoji nekoliko tisuća vrsta kobasica. Samo u Njemačkoj, proizvodi se preko 1.200 vrsta kobasica. Pronašli smo neke koje su najpoznatije na našim prostorima. 

Kranjska kobasica: Postoji od 19. stoljeća, a nastala je u slovenskoj pokrajini Kranjskoj. Sastoji se od 75 - 80 % svinjskog mesa i ne smije sadržavati više od 20 % masti. Najbolja je pripremljena pečenjem i poslužena uz kuhani krumpir i kiselo zelje.

Bavarska bijela kobasica: Kako joj i samo ime kaže, nastala je u njemačkoj pokrajini Bavarskoj. Izrađena je od fino mljevene junetine, svinjetine i svježe svinjske slanine. Obično sadrži i malo peršina, luka limuna. Priprema se kuhanjem u vodi, bijelom vinu ili juhi i tako se i poslužuje kako bi sadržala vlažnost. 

Debrecinka: Svoj naziv dobila je po mađarskom gradu Debrecenu. Izrađena je od svinjskog i goveđeg mesa te je blago dimljena što joj daje njen poseban i prepoznatljiv okus. Najbolja je pripremljena kuhanjem i poslužena uz svježi kruh i malo senfa. 

 

Roštiljka:  Ova kobasica namijenjena je pečenju na roštilju, kako joj i ime kaže. Izrađena je od svinjskog mesa i pakirana u tankom crijevu te je malo dulja od uobičajenih kobasica. Brzo se priprema, a njen blago dimljeni okus svrstava ju među omiljene kobasice.

Češnjovka: Popularna kobasica za pečenje u zimskim danima, kada je najbolja poslužena uz kuhani ili pečeni krumpir i dinstano kiselo zelje. Sastoji se od biranog svinjskog mesa i začina, od kojih dominira češnjak po kojem je i dobila ime. Možemo ju naći sirovu - za pečenje, ili suhu i lagano dimljenu.

Krvavica: Ova kobasica napravljena je od kuhanog svinjskog i goveđeg mesa i iznutrica i krvi - po čemu je i dobila ime. Ostali sastojci koji se stavljaju u krvavice su heljda, ječam ili proso. Prepoznatljiva je po svojoj crnoj boji koju dobiva od krvi kada se ispeče. Priprema se pečenjem i najbolja je poslužena uz svježi kruh.

Kulen: Iako ga uglavnom ne doživljavamo tako, i kulen je kobasica. Ova popularna delicija, sačinjena je od svinjskog mesa, prvenstveno se koriste leđni dijelovi, plećka, but ili vrat, a dodaje se i slanina. Duljina sušenja ovisi o debljini. prepoznatljiv je po svojoj boji, mirisu i okusu. Slavonski kulen je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske te je vrlo cijenjen u regiji, ali i u svijetu.

Uz ove tradicionalne i poznate kobasice, u ponudi se mogu pronaći i najrazličitije vrste i okusi kobasica pa tako na primjer možete probati kobasicu od vepra, jelena, vegetarijansku kobasicu ili kobasicu punjenu sirom. Vjerujemo kako svatko može pronaći nešto za sebe.

Posjeti Gastro.hr