Recepti 14. prosinca 2016.

Mala enciklopedija najboljih kobasica svijeta

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo mali pregled najboljih kobasica širom svijeta koje jednostavno morate probati (ako već niste...)

Vjerovali ili ne, kobasice postoje preko 2.500 godina. S obzirom na tako dugu povijest, danas postoji nekoliko tisuća vrsta kobasica. Samo u Njemačkoj, proizvodi se preko 1.200 vrsta kobasica. Pronašli smo neke koje su najpoznatije na našim prostorima. 

Kranjska kobasica: Postoji od 19. stoljeća, a nastala je u slovenskoj pokrajini Kranjskoj. Sastoji se od 75 - 80 % svinjskog mesa i ne smije sadržavati više od 20 % masti. Najbolja je pripremljena pečenjem i poslužena uz kuhani krumpir i kiselo zelje.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock Bavarska bijela kobasica: Kako joj i samo ime kaže, nastala je u njemačkoj pokrajini Bavarskoj. Izrađena je od fino mljevene junetine, svinjetine i svježe svinjske slanine. Obično sadrži i malo peršina, luka limuna. Priprema se kuhanjem u vodi, bijelom vinu ili juhi i tako se i poslužuje kako bi sadržala vlažnost. 

Debrecinka: Svoj naziv dobila je po mađarskom gradu Debrecenu. Izrađena je od svinjskog i goveđeg mesa te je blago dimljena što joj daje njen poseban i prepoznatljiv okus. Najbolja je pripremljena kuhanjem i poslužena uz svježi kruh i malo senfa. 

 

Roštiljka:  Ova kobasica namijenjena je pečenju na roštilju, kako joj i ime kaže. Izrađena je od svinjskog mesa i pakirana u tankom crijevu te je malo dulja od uobičajenih kobasica. Brzo se priprema, a njen blago dimljeni okus svrstava ju među omiljene kobasice.

Češnjovka: Popularna kobasica za pečenje u zimskim danima, kada je najbolja poslužena uz kuhani ili pečeni krumpir i dinstano kiselo zelje. Sastoji se od biranog svinjskog mesa i začina, od kojih dominira češnjak po kojem je i dobila ime. Možemo ju naći sirovu - za pečenje, ili suhu i lagano dimljenu.

Krvavica: Ova kobasica napravljena je od kuhanog svinjskog i goveđeg mesa i iznutrica i krvi - po čemu je i dobila ime. Ostali sastojci koji se stavljaju u krvavice su heljda, ječam ili proso. Prepoznatljiva je po svojoj crnoj boji koju dobiva od krvi kada se ispeče. Priprema se pečenjem i najbolja je poslužena uz svježi kruh.

Kulen: Iako ga uglavnom ne doživljavamo tako, i kulen je kobasica. Ova popularna delicija, sačinjena je od svinjskog mesa, prvenstveno se koriste leđni dijelovi, plećka, but ili vrat, a dodaje se i slanina. Duljina sušenja ovisi o debljini. prepoznatljiv je po svojoj boji, mirisu i okusu. Slavonski kulen je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske te je vrlo cijenjen u regiji, ali i u svijetu.

Uz ove tradicionalne i poznate kobasice, u ponudi se mogu pronaći i najrazličitije vrste i okusi kobasica pa tako na primjer možete probati kobasicu od vepra, jelena, vegetarijansku kobasicu ili kobasicu punjenu sirom. Vjerujemo kako svatko može pronaći nešto za sebe.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.