Danas je Martinje, a ti ga proslavi uz - kuhano vino prema receptu slavnog kuhara
Recept za kuhano vino potreban nam je čim stigne zima.Ako si i ti u potrazi, imamo dobre vijesti! Jamie Oliver otkrio je recept i male trikove za pripremu omiljenog blagdanskog pića.
Tajna savršenog kuhanog vina je u začinima, a osim spomenutih u receptu, u lonac možeš dodati i sve druge začine koje voliš, poput kardamoma ili đumbira. Jamie tvrdi da je njegova verzija kuhanog vina poput Božića u čaši koji se ne smije propustiti.
Osim odabira začina, ključ dobrog kuhanog vina je i u načinu pripreme pa treba biti strpljiv. Pusti da se tekućina lagano zagrijava kako bi se svi okusi imali vremena stopiti s vinom.
Svakako isprobaj i javi nam svoje dojmove!
Vijeme je za kuhano vino!
foto: Hannah Pemberton/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Kuhano vino by Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Klementina
2
kom
Limun
1
kom
Limeta
1
kom
Šećer
200
g
Klinčić
6
kom
Cimet - štapić
1
kom
Lovorov list
3
kom
Muškatni oraščić
0,50
kom
Mahuna vanilije
1
kom
Zvjezdasti anis
1
kom
Crveno vino
1,50
l
Postupak
Pomoću gulilice oguli koru klementinama, limunu i limeti.
U veliki lonac na srednje jaku vatru stavi kuhati šećer, dodaj koru i iscijedi sok klementine.
Dodaj klinčić, štapić cimeta, lovorov list i naribaj muškatni oraščić.
Mahunu vanilije prepolovi uzdužno i dodaj u lonac, a zatim ulij vino tako da prekrije šećer.
Pusti da se krčka dok se šećer potpuno ne otopi u vinu, a zatim zakuhaj.
Kad zakuha, pusti da se kuha otprilike četiri do pet minuta, odnosno sve dok ne dobiješ gusti sirup.
Važno je da se prvo napravi sirup jer se šećer i začini trebaju poprilično zagrijati. Ako ih zagrijavaš nakon što si dodala vino, sav alkohol će ispariti.
Kad si dobila sirup, smanji temperaturu te dodaj zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrij vino, a nakon otprilike pet minuta, kad postane toplo i ukusno, prelij ga u čaše i posluži.
Isprobaj i sljedeće recepte za kuhano vino i ostale tople napitke:
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.