Savršen desert: Semifreddo s jagodama

Thinkstock
Ova zamrznuta talijanska slastica preteča je današnjeg sladoleda
Vidi originalni članak

Semifreddo je talijanska poslastica. a u doslovnom prijevodu znači polusmrznuti desert. Možete ga napraviti baš kao i sladoled od svega i svačega: od čokolade, vanilije, šumskog voća, malina, marelica, borovnica, Nutelle, badema, meda, limuna, porta, lavande... Ovaj put čast je pripala jagodama.

 

bez pečenja Savršena torta s bijelom čokoladom i jagodama

 

U ŠALICI... Sasvim novo izdanje cheesecakea s jagodom


Potrebno vam je:

  • 500 g jagoda
  • 2 žlica šećera
  • 1 žlica limunovog sok
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 1 bjelanjak
  • sol
  • soda bikarbona
  • 1 žlica mascarponea
  • 1/2 šalica slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Očišćene jagode prerežite napola, pomiješajte ih sa žlicom šećera i limunovim sokom te pustite da odstoje 20 min. Usitnite ih štapnim mikserom.
  2. Prokuhajte mlijeko. Izmiksajte žutanjke, 50 g šećera i sol. Polovicu mlijeka ulijte u žutanjke snažno miješajući, pa smjesu umiješajte u preostalo mlijeko i zagrijavajte na laganoj vatri miješajući kuhačom dok se ne zgusne poput šlaga, ali ne smije proključati. Sklonite s vatre i umiješajte jagode.
  3. Vratite smjesu u zdjelu u kojoj su bile jagode pa je stavite u ledenu vodu. Dok se hladi, tucite bjelanjak. kad postane pjenušav, dodajte sodu bikarbonu i nastavite tući dok ne dobijete čvrst snijeg te ostavite sa strane.
  4. U zdjeli mikserom izmiješajte mascarpone i slatko vrhnje. U snijeg od bjelanjka lagano umiješajte smjesu od jagoda pa od mascarponea. Smjesu podijelite u zdjelice i ostavite u zamrzivaču barem 4 sata.
Posjeti Gastro.hr