Ova zamrznuta talijanska slastica preteča je današnjeg sladoleda
Semifreddo je talijanska poslastica. a u doslovnom prijevodu znači polusmrznuti desert. Možete ga napraviti baš kao i sladoled od svega i svačega: od čokolade, vanilije, šumskog voća, malina, marelica, borovnica, Nutelle, badema, meda, limuna, porta, lavande... Ovaj put čast je pripala jagodama.
Potrebno vam je:
- 500 g jagoda
- 2 žlica šećera
- 1 žlica limunovog sok
- 1/2 šalice mlijeka
- 2 žumanjka
- 1 bjelanjak
- sol
- soda bikarbona
- 1 žlica mascarponea
- 1/2 šalica slatkog vrhnja
Priprema:
- Očišćene jagode prerežite napola, pomiješajte ih sa žlicom šećera i limunovim sokom te pustite da odstoje 20 min. Usitnite ih štapnim mikserom.
- Prokuhajte mlijeko. Izmiksajte žutanjke, 50 g šećera i sol. Polovicu mlijeka ulijte u žutanjke snažno miješajući, pa smjesu umiješajte u preostalo mlijeko i zagrijavajte na laganoj vatri miješajući kuhačom dok se ne zgusne poput šlaga, ali ne smije proključati. Sklonite s vatre i umiješajte jagode.
- Vratite smjesu u zdjelu u kojoj su bile jagode pa je stavite u ledenu vodu. Dok se hladi, tucite bjelanjak. kad postane pjenušav, dodajte sodu bikarbonu i nastavite tući dok ne dobijete čvrst snijeg te ostavite sa strane.
- U zdjeli mikserom izmiješajte mascarpone i slatko vrhnje. U snijeg od bjelanjka lagano umiješajte smjesu od jagoda pa od mascarponea. Smjesu podijelite u zdjelice i ostavite u zamrzivaču barem 4 sata.