Savršene, hrskave kokice s karamelom

Shutterstock
Kokice su slane, naravno, ali mogu biti i slatke. Kad ti je već dosta slanih, probaj napraviti ove savršene, hrskave kokice s karamelom!
Vidi originalni članak

Kokice su slane. I gotovo. Dobro, možemo to tako postaviti. I najradije ih jedemo upravo tako, na klasičan način. No što ako ti se svide – kokice s karamelom?

Nisu za svaku priliku, naravno, ali ponekad… Ne možeš baš reći da su zdrave, jer su okupane šećerom, ali ipak su kokice – kukuruz, pa samim time i nešto ipak bolja varijanta od mnogih grickalica.

Sjećaš se, možda, da smo nekoć jeli one gotove, pakirane, s raznim okusima, pa tako i kokice s karamelom? Ima ih i danas za kupiti, ne istih takvih, ali mogu se naći. Ipak, doma ih je slađe napraviti! Možeš ih jesti još svježe, tople, ljepljive… Ma, mljac!

 

ODLIČNA KOMBINACIJA Giadini čokoladni keksići s kokicama

 

A dobro će doći i za navijačke trenutke. No ove će kokice s karamelom biti pravi hit na druženjima, posebno ako su u igri i djeca. Možeš napraviti više kokica, pa ih pola ostaviti „samo“ slane, a polovicu obaviti ovim savršenstvom od karamela.

Ako si dovoljno avanturističkog duha, možda ih možeš i pomiješati! Karamel ide tako dobro uz slano, znaš?

Nego, znaš li koja je najbolja strana ovih kokica? Ostaju svježe i itekako jestive i fine tjednima, zbog čega bi mogle biti jedna od tvojih opcija za DIY poklone za blagdane! Baš kao ušećereni bademi, upakirani u simpatičnu, ukrašenu teglicu, osvojit će onog kom daruješ. A uz malo truda dobiješ lako puno 'materijala' za ispuniti staklenke.

Tajna savršeno raspoređenog karamela je u – sodi. Ona će karamel učiniti prozračnim i tako pomoći da se ne skupi sav na jednom mjestu, nego se lijepo rasporedi po kokicama.

Kokice s karamelom

Sastojci:

  • 100 g maslaca, neslanog
  • 220 g smeđeg šećera
  • 170 g kukuruznog sirupa, svijetlog (ili meda)
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice sode bikarbone

Postupak - 1. korak - karamel:

  1. Zagrij pećnicu na 110°C.
  2. Otopi maslac u loncu na srednjoj vatri.
  3. Dodaj šećer, kukuruzni sirup i sol. Miješaj dok se ne sjedini.
  4. Kad se počnu stvarati mjehurići, kuhaj 4 minute – BEZ MIJEŠANJA!
  5. Makni s vatre pa brzo umiješaj vaniliju i sodu bikarbonu. Kada prestaneš miješati, karamel će se zapjeniti i povećat će mu se volumen.
  6. Brzo prelij preko kokica, miješajući dok se karamela ne ohladi i počne stvrdnjavati.

Postupak - 2. korak - karameliziranje kokica:

  1. U dva pladnja rasporedi kokice.
  2. Peci 45 minuta, miješajući svakih 10-ak minuta, i to tako da držiš pladanj, pa ih „bacaš“ u zrak. Karamela će se ponovno otopiti, a bacanjem će karamel ravnomjernije prekriti kokice. (Ako koristiš med, peci 15 minuta duže).
  3. Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi. Nježno razdvoji kokice i posluži.

 

Posjeti Gastro.hr