Skuta od kupina je naša nova opsesija – otkrij i ti zašto!

Shutterstock Torta od skute od kupina
Kupine su ukusne svježe, ali njihova primjena u kulinarstvu nadilazi mnoge granice – od  primjena u kuhanju je ogromna: od voćnih pita, slatkog vina, preko octa do umaka za roštilj, da spomenemo samo neke. A sad otkrivamo i skutu - gustu, kiselkastu, zamamnu... zvijezdu ovog prefinog tarta
Vidi originalni članak

Grmove kupina pronaći ćete uz gotovo svaki jarak, sporednu cestu ili živice, no koliko god rasli u neuglednom okruženju istodobno su prava gastronomska poslastica koju trebaš iskoristiti kada je njihova sezona.

Kupine su ukusne svježe, ali njihova primjena u kulinarstvu nadilazi mnoge granice – od  primjena u kuhanju je ogromna: od voćnih pita, slatkog vina, preko octa do umaka za roštilj, da spomenemo samo neke. Naša posljednja opsesija je skuta od kupina: gusta, kiselkasta, zamamna. Stoga donosimo recept za čarobni tart u kojem upravo skuta od kupina igra glavnu ulogu!

Torta od skute od kupina

Sastojci:

  • oko 1 šalica brašna
  • 1/3 šalice šećera u prahu
  • 1/4 šalice badema, prženih i sitno mljevenih
  • 1/2 žličice soli, podijeljeno
  • 8 žlica ohlađenog maslaca, podijeliti
  • Maslac za premazivanje posude
  • 3 šalice svježih kupina
  • 1 3/4 šalice granuliranog šećera, podijeljeno
  • 1/4 šalice svježeg soka od limuna
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 2 velika žumanjka
  • 1/4 žličice tartar kreme
  • 3 veća bjelanjka
  • 1/3 šalice vode

Sweety&Spicy Cheesecake u čaši spreman za samo 10 minuta

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C. Izvaži brašno pa ga u multipraktiku pomiješaj sa šećerom u prahu, bademima i 1/8 žličice soli.
  2. Nareži 7 žlica maslaca na male komadiće. Dodaj smjesi brašna; miksaj dok smjesa ne postane hrapava. Pritisni na dno i po stranicama okruglog kalupa za tart, veličine 22 cm, ali prethodno premaži odvojivo dno maslacem. Peci na 180°C oko 30 minuta ili dok smjesa ne porumeni. Ohladi na rešetki.
  3. Pomiješaj bobičasto voće, 3/4 šalice granuliranog šećera i sok u loncu na srednje jakoj temperaturi tik do vrenja. Smanji vatru i kuhaj još 6 minuta. Stavi smjesu u blender i ostavi da odstoji 5 minuta. Potom miksaj dok smjesa ne postane glatka. Nakon toga procijedi smjesu kroz sito obloženo gazom u zdjelu srednje veličine, pritiskajući krute dijelove. Izbaci komade koji se ne mogu protisnuti.
  4. Obriši tavu i vrati smjesu u posudu. Pomiješaj kukuruzni škrob i žumanjke, miješaj dok smjesa ne postane glatka. Umiješaj smjesu žumanjaka u smjesu bobičastog voća pa pusti da zavrije na srednje jakoj temperaturi. Kuhaj 1 minutu uz stalno miješanje. Makni s vatre pa umiješaj 1/8 žličice soli i preostalu 1 žlicu maslaca. Ostruži smjesu u zdjelu, pa prekrij površinu izravno plastičnom folijom te pusti da se ohladi.
  5. Pomiješaj 1/8 žličice soli, kremu od tartara i bjelanjke u velikoj zdjeli; tuci mikserom velikom brzinom dok ne dobiješ meke vrhove. Pomiješaj preostalu 1 šalicu granuliranog šećera i 1/3 šalice vode u loncu; i miješaj do vrenja. Kuhaj, bez miješanja, dok termometar za slatkiše ne zabilježi 120°C. Postupno ulijevaj vrući šećerni sirup u tankom mlazu preko bjelanjaka, tukući srednjom brzinom, zatim velikom brzinom dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
  6. Zagrijte peć za pečenje. Žlicom premaži skutu preko kore; vrh s meringueom. Peci 2 minute ili dok ne porumeni.
Posjeti Gastro.hr