Slaniš, a ne slatkiš: Quiche sa špinatom i slaninom

Stockfood
Zimsko-proljetna kombinacija špinata i slanine u prhkom tijestu ostavit će vas bez riječi...
Vidi originalni članak

Zamijesite prhko tijesto od brašna, maslaca i hladne vode. Dodajte prstohvat soli, a dobro će doći i koja kap votke kako bi ono bilo još prhkije. Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev. Kombinaciji špinata i slanine možete dodati i pirjani poriluk ili neko drugo sezonsko povrće po želji. Zapecite do lijepe, zlatne boje pa još jednim veselim obrokom dozovite proljeće.

Video: Recept za najbolje prhko tijesto

Potrebno vam je:

  • Prhko tijesto
  • 6 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje 
  • 200 g špinata
  • 100 g slanine
  • 100 g ribanog sira
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Tijesto zamijesite od brašna, hladne vode, maslaca i malo soli.
  2. Pustite da odstoji.
  3. Špinat operite pa ga kratko blanširajte u vrućoj vodi, oko dvije minute.
  4. Izvadite ga i nasjeckajte.
  5. Slaninu nasjeckajte pa je bacite na tavu da postane hrskava.
  6. Sir naribajte, a peršin nasjeckajte.
  7. U posudi umutite jaja, dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar.
  8. Dobro pomiješajte pa ubacite špinat, slaninu, sir i sjeckani peršin.
  9. Dobro povežite.
  10. Tijesto razvaljajte i prebacite ga u kalup, napravite rupice vilicom pa pecite desetak minuta na 180 stupnjeva.
  11. Izvadite iz pećnice, dodajte nadjev i vratite u pećnicu dok quiche ne poprimi lijepu, žućkasto zlatnu boju, oko pola sata. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr