Slatko ljeto: Deserti bez kuhanja i pečenja

Ideje za lagane ljetne deserte potražite u nekom od ovih 15 neodoljivih recepata
Vidi originalni članak

Visoke temperature često nas sputavaju da se posvetimo kuhanju te je ljeto idealno vrijeme za konzumaciju laganih i svježih namirnica. Stoga zaboravite na klasične deserte koji zahtijevaju dugotrajno pečenje te ljeto iskoristite za pripremu kremastih deserata od svježeg voća ili s aromom čokolade kao što su domaći sladoledi, sorbeti, voćni jogurti ili kremaste voćne torte s biskvitom od gotovih keksa.

Predstavljamo vam 15 osvježavajućih recepata za deserte koji ne zahtijevaju pečenje, a i ni puno vremena za pripremu.



1.Sladoled od limuna
Kiseli okus osvježavajućeg, ljetnog sladoleda pravi je izazov za vaše nepce, a osim limuna možete se poigrati s drugim okusima poput naranče, limete s aromama začinskog bilja

Recept pogledajte ovdje.


2. Cheesecake sa šumskim voćem
Savršeno osvježavajuća slastica koja izvlači ono najbolje iz sezonskog voća.

Sastojci:

  • 400 g keksa
  • 1 žlica maslaca
  • cca 600 g svježeg sira
  • 400 g milerama
  • 1 žlica šećera
  • 1 limun
  • 500 g šumskog voća
  • menta
  • bosiljak
  • 1 vanilija


Priprema:

  1. U kalup veličine promjera 25 cm izlijte usitnjene kekse povezane s malo maslaca.
  2. U posebnoj posudi izmiješajte sav svježi sir, dodajte malo sečera, cijeli iscijeđeni limun i vaniliju.
  3. Smjesu izlijte na kekse i staviti u hladnjak da se hladi.
  4. Nakon sat vremena izvadite i na vrh dodajte smjesu prethodno izmiješanog milerama i malo šećera. Ponovno vratite na hlađenje.
  5. U blenderu izmiksajte šumsko voće, dodati malo svježih začina.
  6. Nakon sat vremena izvadite tortu iz hladnjaka i prelijte je sa šumskim voćem. Pustiti da odstoji u hladnjaku preko noći.
  7. U sredinu torte stavite svježi bosiljak i mentu i poslužite.


3. Skuta s jagodama, medom i pistacijama
Skuta je svježi sir mekane strukture, a zbog specifičnog okusa ne vole ga svi. Sadrži jako malo masti te je izuzetno zdrav. Pomalo podsjeća na engleske sireve, a u Italiji je poznat pod nazivom Ricotta te je mnogo popularniji nego kod nas. Nudi puno slobode kod kombiniranja okusa, a kod današnjeg recepta jagode po izboru možete zamijeniti malinama.

Recept pogledajte ovdje.
4. Sorbet od domaćeg limuna i dinje
Sorbet je smrznuti desert koji se radi od slatkog soka ili sirupa, vina ili pjenušca te nekog žestokog pića poput likera. Naziv "sorbetto" potječe iz Italije što ujedno znači "i jesti i piti", stoga - nazdravite i uživajte.

Recept možete pronaći ovdje.

5. Sorbet iznenađenja na štapiću

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 limun
  • 2 kuglice sladoleda od limuna
  • 2 kuglice sladoleda od jagode
  • 4 dcl pjenušca
  • 0,5 dcl votke
  • kakao maslac
  • čokolada



Priprema:

  1. Naribajte koricu limuna pa istisnite sok. Jagode očistite od peteljki i narežite na polovice.
  2. U blender ulijte sok limuna, sladoled od limuna, šampanjac i malo votke. Blendajte dok ne dobijete jednoličnu pjenastu smjesu. Izlijte u plitku posudu.
  3. Isti postupak ponovite s jagodama. U blenderu ih miksajte sa sladoledom od jagode, šampanjcem, votkom i sitno sjeckanim bosiljkom koji će im naglasiti okus i dati svježinu.
  4. Kada je posve čvrsto, režite modlicama i nabodite na dugačke štapiće.
  5. U dva zasebna lončića ili u toploj kupelji otopite tamnu i bijelu čokoladu.
  6. Sorbeto od jagode uvaljajte u tamnu čokoladu, a sorbeto od limuna u bijelu čokoladu. Pospite s malo paprike u prahu kako bi bilo šareno.


6. Smrznuti desert od dinje
Osvježavajući smrznuti desert porijeklom je sa Sicilije, koji je hrskavom, ledenom strukturom potpuno drugačiji od kremastog sladoleda. Za atraktivan izgled, desert poslužite u visokim, koktel čašama.

Recept za osvježavajuću slasticu pogledajte ovdje.

7. Kolač s kupinama i čokoladom

Sastojci za 4 osobe:
500 g integralnih keksa
100 g maslaca
500 g kupina
500 g svježeg sira
100 g smeđeg šećera
200 g slatkog vrhnja
200 g crne čokolade

Priprema:

  1. Kekse usitniti i pomiješati s maslacom te staviti na dno kalupa za muffine kao podlogu.
  2. Za kremu izmiksati sir, šećer i kupine.
  3. Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag.
  4. Sve zajedno promiješati i staviti u kalup na podlogu od keksa.
  5. Ostaviti u hladnjaku par sati da se stisne.
  6. Pažljivo odvojiti od kalupa i ukrasiti otopljenom crnom čokoladom.


8. Švicarska muesli krema
Standardan muesli 'pojačajte' s malo whiskey-a, a dodatkom voća i mliječnih proizvoda opskrbite se svim nutrijentima za lakše svladavanje dnevnih obaveza.

Recept za ovaj neobičan desert pogledajte ovdje.
9. Piškota torta sa šumskim voćem

Sastojci:

  • 400 g keksa piškota
  •  500 g šumskog voća (maline, kupine…)
  • 300 ml mlijeka
  • 2 žlice ruma (po želji, nije obavezno)
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 4 čvrsta jogurta
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 2 vrećice želatine
  • limunova korica


Priprema:

  1. Okrugli kalup za tortu (promjera 26 cm) lagano namažite maslacem.
  2. Rub kalupa obložite piškotama koje ste kratko namočili u mlijeku pomiješanim s rumom. Piškote odrežite tako da budu do visine kalupa, a na dno kalupa posložite ostatak piškota. Ja inače po rubu kalupa stavim i papir za pečenje kako se piškote ne bi zalijepile za kalup.
  3. Vrhnje istucite u šlag i umiješajte limunovu koricu, vanilin šećer, a zatim dodajte šećer u prahu i jogurt.
  4. Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite da bubri 10 minuta. Miješajući zagrijte dok se ne otopi. Postepeno umiješajte želatinu u pripremljenu kremu.
  5. Po kremi posložite red malina i kupina pa po njima namočene piškote.
  6. Rasporedite preostalu kremu i na kraju voće. Tortu ostavite hladiti nekoliko sati ili preko noći.
  7. Prije posluživanja uklonite kalup i narežite tortu. Po želji, tortu dodatno ukrasite tučenim vrhnjem.


Savjet: Tortu možete preliti i preljevom za torte. Umjesto malina i kupina, možete koristiti i jagode ili neko drugo voće po želji.


10. Voće s kremom od limete

Sastojci:

  • 1/2 šalice niskomasnog vrhnja
  • 1 i 1/2 žlice svježeg soka od limete
  • 1 žlica agavinog sirupa
  • 1/2 zrele dinje izrezati na kockice
  • 450 g jagoda ili kupina, očišćenih


Priprema:

  1. Izmiješajte kiselo vrhnje, sok od limete i agavin sirup. Držite u hladnjaku do posluživanja.
  2. Složite voće na pladanj i rashladite sat vremena. Poslužite s kremom na tanjuru.


11. Parfe od malina i badema

Sastojci:
1 šalica nemasnog jogurta od vanilije ili soje
½ žličice ekstrakta badema
2 žlice meda
2 šalice malina
1 žlica narezanih badema
po želji: naribana tamna čokolada

Priprema:

  1. U maloj posudi mikserom miješajte jogurt, med i ekstrakt badema sve dok ne dobijete jednoliku smjesu.
  2. Smjesu podijelite u dvije desertne posude. Na vrh stavite sloj malina i ukrasite narezanim bademima i, ako želite, tamnom čokoladom.


Kao alternativu jogurtu, možete miješati 1 šalicu indijskih oraščića i 1/2 šalice vode sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
Kombinacija malina i badema daje slastan desert.

Savjet za pripremu: Provjerite je li vaša smjesa dovoljno slatka. Ovisno o vrsti jogurta, možete dodati i više meda.

12. Desert od bobica s kremom od mascarponea

Voće za ovaj ukusan desert izaberite ovisno o godišnjem dobu i svom osobnom ukusu

Sastojci:

  • 250 g jagoda
  • 250 g malina 
  • 150 g kupina 
  • 200 g crvenih i crnih ribiza
  • 2 žlice crnog želea od ribizla 
  • 4 žlice Cassis likera 
  • 250 g mascarponea 
  • 2 žlice vanilin šećera 
  • korica i sok od 1 naranče 
  • 2 žlice likera od naranče 
  • 2 žlice vrhnja istučenog u ne prečvrsti šlag 
  • šećer u prahu 
  • nasjeckane pistacije


Priprema:

  1. Jagode očistite i oprerite, a one veće prepolovite. Maline i kupine očistite i također operite. Voće stavite u cjedilo da se dobro ocijedi i promiješajte u posudi.
  2. Ribize natrgajte, oprerite i zajedno sa želeom od ribiza usitnite u mikseru. Procijedite kroz cjedilo i pomiješajte s Cassis likerom. 
  3. Pire od ribiza pomiješajte s jagodama, malinama i kupinama, pokrijte i stavite na nekoliko minuta u hladnjak. 

Krema:

  1. Pomiješajte mascarpone, vanilin šećer, sitno naribanu narančinu koru, ocijeđen narančin sok i liker od naranče. 
  2. Kremu od mascarponea raspodijelite u staklene čaše te na kremu stavite salatu od bobica. Na bobice raspodijelite šlag od vrhnja, posipajte šećerom u prahu i nasjeckanim pistacijama te servirajte.


13. Sladoled s bademom

Sastojci:

  • 40 g kandiranih trešanja
  • 30 g kandiranog limuna
  • 30 g badema
  • 20 g pistacija
  • 250 g šećera
  • 1 l mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 1 vrećica vanilin šećera


Priprema:

  1. Stavite u mikser mlijeko, šećer, vanilin šećer i žumanjke.
  2. Miksajte dok ne dobijete kremastu masu, dodajte pistacije, bademe i narezano kandirano voće.
  3. Ulijte u aparat za sladoled i hladite 30-35 minuta.

14. Brza voćna torta od malina

Sastojci:

  • veliko pakiranje piškota
  • maline 
  • banane 
  • 18 žlica šećera u prahu 
  • 4 čaše kiselog vrhnja 
  • 2 slatka vrhnja 
  • sok od malina


Priprema

  1. Piškote malo natopite u sok od maline i redajte ih u veliki okrugli pleh ili posudu. Preko njih redajte maline i banane sjeckane na kolutove.
  2. Pomiješajte kiselo vrhnje sa šećerom u prahu (16 žlica) i tom smjesom prelijte banane i maline. Umutite slatko vrhnje s preostale dvije žlice šećera i prekrijte preko torte. 
  3. Stavite u hladnjak da se ohladi.
  4. Ukrasite po želji (malinama ili nečim drugim).


15. Frape od čokolade

Neodoljivu čokoladnu slasticu poslužite u visokoj čaši, dodajte led i ukrasite komadićima čokolade, pistacijama, orasima, jagodama ili nekim drugim voćem

Sastojci:

  • 60 g čokolade za kuhanje
  • 8 kuglica sladoleda od čokolade 
  • 500 ml mlijeka 
  • 250 g šlaga


Priprema:

  1. Istopite na pari narezanu čokoladu, ostavite da se ohladi.
  2. U mikser stavite sladoled, otopljenu čokoladu, hladno mlijeko i hladni šlag; miksajte na najvećoj brzini dok se frape dobro ne zgusne.
  3. Ulijte u veliku čašu i ukrasite prema vlastitom ukusu.

 

Posjeti Gastro.hr