Sočna tandoori piletina mami egzotičnim okusima

Alberta Studios/Pexels Tandoori piletina - sočno meso u marinadi od jogurta i začina
Tandoori piletina zaštitni je znak suvremene indijske kuhinje. Ovo jelo nazvano je prema tradicionalnim glinenim pećima u kojima se postiže vrlo visoka temperatura, no može se odlično pripremiti i kod kuće u pećnici, a mi znamo kako
Vidi originalni članak

Tandoori piletina postala je zaštitni znak moderne indijske kuhinje, no zapravo je ovo jelo prije stotinjak godina nastalo u Pakistanu te je tek kasnije postalo popularno u Indiji. Jelo je dobilo naziv prema tradicionalnim glinenim tandoor pećima.

Tandoor peći specifične su po tome što mogu postići vrlo visoku temperaturu, do čak 480 stupnjeva, te je zrak u njima vrlo suh, a mesu, kruhu i povrću koji se u njoj peku daje okus dima i blage (ali ukusne) zagorenosti.

Osim visoke temperature, za ovo jelo jako je važna i marinada – grčki jogurt lijepo će omekšati piletinu koja će tijekom cijelog procesa pečenje ostati sočna, začini će piletini dati karakterističnu aromu (posebno kad se zapeku), a čili će osim arome dati i živu crvenkastu boju.

 

Naši favoriti! Indijska kuhinja - čudesni, topli okusi u jelima s Istoka

 

Naravno, od tebe nitko ne očekuje da kod kuće imaš tandoor peć, pa ti zato donosimo recept kako se kod kuće najbolje može napraviti ovo jelo. Osim na način opisan u receptu, tandoori piletinu (proces mariniranja ostaje isti) kućni kuhari mogu pripremiti i na roštilju, na jakoj vatri.

Tandoori piletina obično se u indijskim restoranima poslužuje uz kuhanu rižu, sirove ili grilane kriške limuna i sirovi ili grilani luk. Iako se to niže u receptu ne spominje, limun i luk možeš staviti u pećnicu zajedno s piletinom u trenutku kad je staviš pod gril.

A ako ti se ne jedu ovi tradicionalni prilozi, ili želiš poslužiti i više povrća, možeš uz tandoori piletinu ponuditi pečene krumpire, pečene ili grilane paprike i patlidžane. Za pripremu i pečenje ovog jela trebat će ti 60 minuta, a navedena količina bit će dovoljna za 4 osobe. Jedna porcija ima 275 kalorija.

Tandoori piletina

Sastojci:

  • 500 g otkoštenog pilećeg zabatka bez kožice
  • 1 šalica grčkog jogurta
  • 2 žličice čilija u prahu
  • 1 žličica kumina u prahu
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 1 žličica garam masale u prahu
  • 1 žličica korijandera u prahu
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • 1 žličica naribanog češnjaka
  • 2 žlice rastopljenog maslaca

 

Dobro je znati Doznaj sve o kurkumi i kako je koristiti

 

Postupak:

  1. Napravi mali rez na najdebljem dijelu mesa otkoštenih pilećih zabataka. U zdjeli izmiješaj grčki jogurt, sve začine, đumbir i češnjak te mješavinu umasiraj u meso. Pusti da meso stoji u marinadi - pokriveno, u hladnjaku, oko pola sata.
  2. Zagrij pećnicu na 200-210 stupnjeva. Stavi jednu rešetku na sredinu pećnice i drugu rešetku na najviši nivo, ispod grijača za grill.
  3. Piletinu nabij na štapiće za ražnjiće. Stavi meso u pleh u kojem je papir za pečenje i postavi pleh na sredinu pećnice. Pusti da se peče 15 minuta, a na pola vremena pečenja preokreni meso.
  4. Nakon toga u pećnici uključi grill opciju i zagrij je na 275 stupnjeva. Piletinu premaži rastopljenim maslacem te ju postavi na najgornju rešetku. Peci dok ne dobije hrskavu koricu, oko 10 minuta.
  5. Piletinu izvadi iz pećnice, izvuci štapiće i posluži s kuhanom rižom, lukom i kriškama limuna i/ili pečenim ili grilanim povrćem.

 

Tikka masala: Čarobna indijska piletina

 

Posjeti Gastro.hr