Španjolska tortilja od krumpira, pršuta i začina

Tomislav Miletić/PIXSELL Tortilla de patatas - odličan spoj krumpira, luka, pršuta i začina
Slasna Tortilla de patatas osvojit će te na prvi zalogaj!
Vidi originalni članak

Tortilla de patatas - odličan spoj krumpira, luka, pršuta i začina! Ovo jelo potječe sa sjevera Španjolske, odnosno iz pokrajine Navara. Priprema nije pretjerano komplicirana; samo smireno i oprezno i napravit ćeš savršenu tortillu de patatu, kao na slici. Uživaj u odličnom obroku i okusu Staropramena!

Sastojci:

  • (za 2-3 osobe)
  • 3 srednje velika krumpira
  • 1 srednje veliki luk
  •  2 češnja češnjaka
  • suncokretovo ulje
  • 3 jaja
  • 200 g pršuta ili suhe šunke
  • sol i papar
  • dalmatinski mix začina

Postupak:

  1. Krumpir i luk nareži na ploškice debljine 1 cm.
  2. Na srednje zagrijanom ulju (ulja stavi dovoljno da pokrije krumpire) najprije poprži krumpir dok malo ne omekša, a zatim dodaj luk i pusti da i jedno i drugo u potpunosti omekšaju. Dakle, prvo prži krumpir 10 minuta, a potom dodaj luk i prži ga otprilike pet minuta.
  3. Pred kraj dodaj pršut ili šunku, a na samom kraju i češnjak narezan na ploškice te pusti još kratko dok se ne poprži.
  4. U posudi razmuti jaja, dodaj začine te ohlađenu i ocijeđenu smjesu od krumpira i luka. Promiješaj sve, pritom pazeći da ne krumpir previše ne zdrobiš, odnosno da zadrži formu.
  5. Višak ulja izbaci iz tave u kojoj si prethodno pržila krumpir i luk te na lagano namašćenu i zagrijanu tavu ubaci dobivenu smjesu.
  6. Peci na srednje jakoj temperaturi par minuta dok se s donje strane i na rubovima ne stvori korica, a zatim stavi tanjur preko tave, podigni tavu i brzo ju preokreni na drugu stranu, pritom čvrsto držeći tanjur na vrhu kako bi se tortilla prebacila na tanjur.
  7. Prebaci tortillu natrag na tavu tako da samo sklizne s tanjura i da sada donji (sirovi) dio bude na tavici. Postupak ponovi dva, tri puta dok tortilla ne postane čvrsta i pečena.

Sastojci za svježi salsa umak:

  • 3-4 rajčice
  • svježi korijander ili peršin u listu
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 svježa chilli papričica
  • sok 1/2 limete
  • 1/2 čajne žličice kumina
  • sol
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Rajčice i luk nareži na sitne kockice, a češnjak također usitni.
  2. Korijander usitni, a chilli papričicu nareži na tanke ploškice i dodaj ju ostalim sastojcima.
  3. U posudi pomiješaj začine, sok limete i maslinovo ulje, a potom prelij preko povrća i sve dobro promiješaj.

U slast!

missMind za missGastro

Posjeti Gastro.hr