Tattie scone ili kako pretvoriti ostatke krumpir salate ili pirea u doručak

Shutterstock Tattie scones
Ostaci pirea ili salate od krumpira već se dugo koriste za izradu tradicionalne verzije pogačica u Škotskoj. Popularne Tattie scone su vruće poslastice za doručak pržene u tavi. I definitivno ih trebaš probati
Vidi originalni članak

Ovakve slane pogačice idealne su kao dodatak jajima i slanini, umjesto kruha uz gulaš ili s čilijem, s toplom tunjevinom i kriškama Cheddara, a svakako ih probaj i uz prženu piletinu…

Pogačice sa salatom od krumpira

Sastojci:

  • 3 šalice brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice crnog papra
  • ½ šalice hladnog neslanog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 šalica ostataka krumpir salate, pire
  • ¾ šalice gustog vrhnja
  • 1 jaje, umućeno s malo vode

Mama Drama Pogačice sa sirom zaista brzo nestaju s tanjura

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220°C i obloži lim papirom za pečenje. Pomiješaj suhe sastojke u velikoj zdjeli.
  2. Rezačem za tijesto ili nožem za maslac izreži maslac na kockice pa ga usitnjavaj dok ne postane mješavina s komadićima veličine graška.
  3. Dodaj pire krumpir i izmiješaj vilicom da se sjedini, zatim nakapaj vrhnje i miješaj dok se ne stvori tijesto. Ne pretjeruj s miješanjem da se ne pretvori u kašu – mijesi samo dok u tijestu ne ostanu suhi komadi.
  4. Podijeli tijesto na dva dijela i svaki komad odvoji u krug debljine 2,5 sm te izrežite svaki na 6 komada. Rasporedi po plehu i premaži razmućenim jajem. Peci 20-25 min dok rubovi ne porumene. Posluži toplo.

Posjeti Gastro.hr