gastro postao
Ostaci pirea ili salate od krumpira već se dugo koriste za izradu tradicionalne verzije pogačica u Škotskoj. Popularne Tattie scone su vruće poslastice za doručak pržene u tavi. I definitivno ih trebaš probati
Ovakve slane pogačice idealne su kao dodatak jajima i slanini, umjesto kruha uz gulaš ili s čilijem, s toplom tunjevinom i kriškama Cheddara, a svakako ih probaj i uz prženu piletinu…
Pogačice sa salatom od krumpira
Sastojci:
- 3 šalice brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- ½ žličice crnog papra
- ½ šalice hladnog neslanog maslaca, narezanog na kockice
- 1 šalica ostataka krumpir salate, pire
- ¾ šalice gustog vrhnja
- 1 jaje, umućeno s malo vode
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220°C i obloži lim papirom za pečenje. Pomiješaj suhe sastojke u velikoj zdjeli.
- Rezačem za tijesto ili nožem za maslac izreži maslac na kockice pa ga usitnjavaj dok ne postane mješavina s komadićima veličine graška.
- Dodaj pire krumpir i izmiješaj vilicom da se sjedini, zatim nakapaj vrhnje i miješaj dok se ne stvori tijesto. Ne pretjeruj s miješanjem da se ne pretvori u kašu – mijesi samo dok u tijestu ne ostanu suhi komadi.
- Podijeli tijesto na dva dijela i svaki komad odvoji u krug debljine 2,5 sm te izrežite svaki na 6 komada. Rasporedi po plehu i premaži razmućenim jajem. Peci 20-25 min dok rubovi ne porumene. Posluži toplo.