Teleća peka s krumpirima

Ivo Čagalj/PIXSELL
Recept Damira Gilića iz Trilja za sočnu teleću peku s krumpirima
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1133

Potrebno vam je

  • 4 kg teletina, srednje masna
  • 10 dag mast svinjska, nesoljena
  • 2.50 kg krumpir, bijeli
  • 1 žličica sol
  • 1 žličica crvena paprika
  • 2 kom luk ,crveni

Priprema

  1. Najprije se razgori suha grabovina koja daje dobru temperaturu da se ugrije podloga komina - najmanje sat vremena prije nego što se stavi posuda s pekom. 
  2. U Trilju će vam preporučiti da peku radite od telećeg flama ili mulama, kako taj dio mesa zovu u Dalmaciji. Rastopite svinjsku mast, krumpir izrežite na ploške i dobro ga osušite.
  3. Potom ga posolite i pospite crvenom paprikom u posebnoj posudi s lukom narezanim na komade te podlijte rastopljenom svinjskom mašću.
  4. U plitku metalnu posudu stavite meso, a po njemu poredajte krumpir i luk. Dodajte nekoliko žlica netopljene svinjske masti.
  5. Poklopite peku i stavite žar. Peku otvorite nakon 50 minuta te krumpir stavite na dno u sok od pečenja koji se stvorio, a meso preko njega. 
  6. Stavite na peku novi žar. Nakon pola sata preokrenite meso. Ne izlijevajte sok od pečenja nego ga treba pustiti da se reducira.
  7. Teleća peka na ovaj način se sprema dva, dva i pol sata.
Posjeti Gastro.hr