Temfani picek: tradicionalno međimursko jelo koje bismo mogli jesti svaki dan

Alexander Starbuck
Temfana piletna ili kako bi Međimurci rekli, temfani picek tradicionalno je jelo međimurskog kraja, no rado se priprema i u drugim dijelovima Sjeverne Hrvatske. Autor bloga Jedi do Mile volje, Mile Butorac, podijelio je s nama recept za pripremu temfanog piceka kojeg je ovog puta poslužio uz pire krumpir
Vidi originalni članak

Za one koji nisu iz Međimurja, naziv ovog jela vjerojatno zvuči pomalo zbunjujuće. Temfano ima dva značenja - prvo podrazumijeva da je jelo dinstano, a ponegdje znači i da se u jelo dodaje vrhnje. Pojednostavljeno, temfano jelo podrazumijeva mesno jelo u koje se pri kraju dodaje pritep - vrhnje, malo brašna i voda koje zajedno čine ukusan umak, idealan za posluživanje uz krumpir, domaću tjesteninu ili njoke i zdjelicu zelene salate ili ribanog kupusa.

Gastro bloger Mile Butorac, poznatiji i kao Hungry Mile, zasukao je rukave i pripremio najukusnijeg temfanog piceka kojeg ćete ikad probati. Kako bi jelo bilo što autentičnije, za pripremu je koristio vrhunsko Međimursko pile domaćeg porijekla i svježe povrće.

Kako je tekla priprema, pogledajte u videu, a detaljni recept donosimo u nastavku članka.

Temfani picek 

Sastojci:

  • 1 Međimursko pile
  • 1 žlica svinjske masti
  • 2 glavice luka
  • 2 mrkve 
  • komad celera
  • 3 češnja češnjaka
  • 1/2 žličice mljevene slatke crvene paprike
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • papar
  • voda ili temeljac 
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1-2 žlice oštrog brašna
  • svježi peršin
  • 5 velikih žutih krumpira (cca. 1,5 kg)
  • komad maslaca
  • malo mlijeka

Priprema:

1. Pile prepolovite pa izrežite na dijelove - polovice prsa razrežite na dva veća komada kako se ne bi presušila. Meso lagano začinite sa soli i paprom.

2. Veći lonac kratko zagrijte pa dodajte mast. Kad se mast otopi i zagrije, dodajte začinjeno meso. Na jačoj vatri prepecite meso sa svih strana da lagano pozlati i da se zatvori sa svih strana.

3. U međuvremenu očistite povrće: luk nasjeckajte na kockice, mrkvu ogulite i narežite na kolutiće, a celer na komade.

4. Prepečeno meso izvadite sa strane, smanjite vatru i na masnoći polako dinstajte luk. Kad luk omekša, dodajte mrkvu i celer i sve još kratko dinstajte. 

5. U međuvremenu očistite češnjak i sitno ga narežite. Pojačajte vatru pa u lonac s povrćem dodajte češnjak i mljevenu papriku te ih kratko prepržite. 

6. Polijte s litrom vode ili temeljca, dobro promiješajte pa dodajte lovorov list i prepečenu piletinu. Po potrebi dolijte još vode, sadržaj treba biti prekriven, ali ne plivati u tekućini (kao za saft ili gulaš.) Kad zakuha, smanjite vatru i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 45 minuta do 1 sat, dok piletina ne postane lijepo mekana. 

7. Za kraj, pripremite temf: uz pomoć pjenjače razradite kiselo vrhnje s brašnom. Iz lonca izvadite meso i uz stalno miješanje ulijevajte temf. Po želji pomoću štapnog miksera razradite umak. Vratite meso i pustite da zaključa. Ugasite vatru i sve pospite sa sjeckanim svježim peršinom.

8. Poslužite uz prilog po izboru: pire krumpir ili široke rezance, trgance ili neku drugu tjesteninu. 

Dobar tek!

Međimursko pile ponosno nosi ime regije u kojoj je sjedište i proizvodnja Perutnine Ptuj-Pipo Čakovec. Međimursko pile je više od samog proizvoda s vrhunskom kvalitetom domaćeg porijekla koje pruža najbolji mogući užitak u jelu. PP Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika. Osim certifikata „Antibiotic free“  Perutnina Ptuj PIPO Čakovec dobila je još jednu oznaku „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost viskom standardima proizvodnje.  

Pronađite svoje omiljene proizvode među širokim izborom svježe piletine i pilećih proizvoda.

Posjeti Gastro.hr