Za one koji nisu iz Međimurja, naziv ovog jela vjerojatno zvuči pomalo zbunjujuće. Temfano ima dva značenja - prvo podrazumijeva da je jelo dinstano, a ponegdje znači i da se u jelo dodaje vrhnje. Pojednostavljeno, temfano jelo podrazumijeva mesno jelo u koje se pri kraju dodaje pritep - vrhnje, malo brašna i voda koje zajedno čine ukusan umak, idealan za posluživanje uz krumpir, domaću tjesteninu ili njoke i zdjelicu zelene salate ili ribanog kupusa.
Gastro bloger Mile Butorac, poznatiji i kao Hungry Mile, zasukao je rukave i pripremio najukusnijeg temfanog piceka kojeg ćete ikad probati. Kako bi jelo bilo što autentičnije, za pripremu je koristio vrhunsko Međimursko pile domaćeg porijekla i svježe povrće.
Kako je tekla priprema, pogledajte u videu, a detaljni recept donosimo u nastavku članka.
Temfani picek
Sastojci:
- 1 Međimursko pile
- 1 žlica svinjske masti
- 2 glavice luka
- 2 mrkve
- komad celera
- 3 češnja češnjaka
- 1/2 žličice mljevene slatke crvene paprike
- 2 lovorova lista
- sol
- papar
- voda ili temeljac
- 200 g kiselog vrhnja
- 1-2 žlice oštrog brašna
- svježi peršin
- 5 velikih žutih krumpira (cca. 1,5 kg)
- komad maslaca
- malo mlijeka
Priprema:
1. Pile prepolovite pa izrežite na dijelove - polovice prsa razrežite na dva veća komada kako se ne bi presušila. Meso lagano začinite sa soli i paprom.
2. Veći lonac kratko zagrijte pa dodajte mast. Kad se mast otopi i zagrije, dodajte začinjeno meso. Na jačoj vatri prepecite meso sa svih strana da lagano pozlati i da se zatvori sa svih strana.
3. U međuvremenu očistite povrće: luk nasjeckajte na kockice, mrkvu ogulite i narežite na kolutiće, a celer na komade.
4. Prepečeno meso izvadite sa strane, smanjite vatru i na masnoći polako dinstajte luk. Kad luk omekša, dodajte mrkvu i celer i sve još kratko dinstajte.
5. U međuvremenu očistite češnjak i sitno ga narežite. Pojačajte vatru pa u lonac s povrćem dodajte češnjak i mljevenu papriku te ih kratko prepržite.
6. Polijte s litrom vode ili temeljca, dobro promiješajte pa dodajte lovorov list i prepečenu piletinu. Po potrebi dolijte još vode, sadržaj treba biti prekriven, ali ne plivati u tekućini (kao za saft ili gulaš.) Kad zakuha, smanjite vatru i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 45 minuta do 1 sat, dok piletina ne postane lijepo mekana.
7. Za kraj, pripremite temf: uz pomoć pjenjače razradite kiselo vrhnje s brašnom. Iz lonca izvadite meso i uz stalno miješanje ulijevajte temf. Po želji pomoću štapnog miksera razradite umak. Vratite meso i pustite da zaključa. Ugasite vatru i sve pospite sa sjeckanim svježim peršinom.
8. Poslužite uz prilog po izboru: pire krumpir ili široke rezance, trgance ili neku drugu tjesteninu.
Dobar tek!
Međimursko pile ponosno nosi ime regije u kojoj je sjedište i proizvodnja Perutnine Ptuj-Pipo Čakovec. Međimursko pile je više od samog proizvoda s vrhunskom kvalitetom domaćeg porijekla koje pruža najbolji mogući užitak u jelu. PP Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika. Osim certifikata „Antibiotic free“ Perutnina Ptuj PIPO Čakovec dobila je još jednu oznaku „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost viskom standardima proizvodnje.
Pronađite svoje omiljene proizvode među širokim izborom svježe piletine i pilećih proizvoda.