Ultimativni recept za grijano (kuhano) vino

Thinkstock
Gastronomadi konačno daju recept koji smo čekali točno godinu dana, još od dana Šmekeraja,
Vidi originalni članak

Neka vam sljedeća godina bude još bogatija kako i u profesionalnom tako i u privatnom okružju uz neizostavno dobro kuhanje i uživanje u probranim kapljicama - poput kuhanog (grijanog) vina.

A recept Gastronomada za grijano vino koji ste čekali točno godinu dana, još od dana Šmekeraja, glasi ovako:

  • 0,75 l crnog suhog vina – frankovka, syrah, teran 
  • 60 g smeđeg šećera (demerara) 
  • 1 lovorov list 
  • 1 korijen đumbira veličine palca 
  • 1 naranča (domaća nešpricana ako je moguće) 
  • 1 limun (nešpricani) – samo korica 
  • 2 klinčića  
  • 1 zvjezdasti anis 
  • prstohvat naribanog muškatnog orašćića 
  • 2 jušne žlice cointreaua (liker od naranče) 
  • 1/2 bourbon vanilije 
  • prstohvat svježe ribanog bijelog papra

Priprema:

  1. Ogulite koricu s naranče i limuna, naranču prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac.
  2. Dodajte šećer, promiješajte i podlijte vinom toliko da bude potopljeno.
  3. Lagano kuhajte oko 6 minuta dok se tekućina ne reducira, odnosno dok ne dobijete sirup.
  4. Kad dobijete sirup, dodajemo ostatak od vina.
  5. Đumbir ogulite i naribajte ga u tekućinu pa stavite ostale začine.
  6. Probajte slatkoću i po potrebi dodajte još šećera – ovisno o kiselinama i strukturi vina.
  7. Vino zagrijte (ne smije proključati) na temperaturu oko 75 stupnjeva, ugasite vatru, odnosno izvor topline.
  8. Dodajte cointreau i promiješajte. Naribajte papar.
  9. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.

Tim Gastronomada želi Vama i Vašim najdražima svako dobro u nadolazećim blagdanima.

Posjeti Gastro.hr