gastro postao
Gastronomadi konačno daju recept koji smo čekali točno godinu dana, još od dana Šmekeraja,
Neka vam sljedeća godina bude još bogatija kako i u profesionalnom tako i u privatnom okružju uz neizostavno dobro kuhanje i uživanje u probranim kapljicama - poput kuhanog (grijanog) vina.
A recept Gastronomada za grijano vino koji ste čekali točno godinu dana, još od dana Šmekeraja, glasi ovako:
- 0,75 l crnog suhog vina – frankovka, syrah, teran
- 60 g smeđeg šećera (demerara)
- 1 lovorov list
- 1 korijen đumbira veličine palca
- 1 naranča (domaća nešpricana ako je moguće)
- 1 limun (nešpricani) – samo korica
- 2 klinčića
- 1 zvjezdasti anis
- prstohvat naribanog muškatnog orašćića
- 2 jušne žlice cointreaua (liker od naranče)
- 1/2 bourbon vanilije
- prstohvat svježe ribanog bijelog papra
Priprema:
- Ogulite koricu s naranče i limuna, naranču prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac.
- Dodajte šećer, promiješajte i podlijte vinom toliko da bude potopljeno.
- Lagano kuhajte oko 6 minuta dok se tekućina ne reducira, odnosno dok ne dobijete sirup.
- Kad dobijete sirup, dodajemo ostatak od vina.
- Đumbir ogulite i naribajte ga u tekućinu pa stavite ostale začine.
- Probajte slatkoću i po potrebi dodajte još šećera – ovisno o kiselinama i strukturi vina.
- Vino zagrijte (ne smije proključati) na temperaturu oko 75 stupnjeva, ugasite vatru, odnosno izvor topline.
- Dodajte cointreau i promiješajte. Naribajte papar.
- Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.
Tim Gastronomada želi Vama i Vašim najdražima svako dobro u nadolazećim blagdanima.