Recepti 27. prosinca 2016.

Ultimativni recept za grijano (kuhano) vino

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastronomadi konačno daju recept koji smo čekali točno godinu dana, još od dana Šmekeraja,

Neka vam sljedeća godina bude još bogatija kako i u profesionalnom tako i u privatnom okružju uz neizostavno dobro kuhanje i uživanje u probranim kapljicama - poput kuhanog (grijanog) vina.

A recept Gastronomada za grijano vino koji ste čekali točno godinu dana, još od dana Šmekeraja, glasi ovako:

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

  • 0,75 l crnog suhog vina – frankovka, syrah, teran 
  • 60 g smeđeg šećera (demerara) 
  • 1 lovorov list 
  • 1 korijen đumbira veličine palca 
  • 1 naranča (domaća nešpricana ako je moguće) 
  • 1 limun (nešpricani) – samo korica 
  • 2 klinčića  
  • 1 zvjezdasti anis 
  • prstohvat naribanog muškatnog orašćića 
  • 2 jušne žlice cointreaua (liker od naranče) 
  • 1/2 bourbon vanilije 
  • prstohvat svježe ribanog bijelog papra

Priprema:

  1. Ogulite koricu s naranče i limuna, naranču prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac.
  2. Dodajte šećer, promiješajte i podlijte vinom toliko da bude potopljeno.
  3. Lagano kuhajte oko 6 minuta dok se tekućina ne reducira, odnosno dok ne dobijete sirup.
  4. Kad dobijete sirup, dodajemo ostatak od vina.
  5. Đumbir ogulite i naribajte ga u tekućinu pa stavite ostale začine.
  6. Probajte slatkoću i po potrebi dodajte još šećera – ovisno o kiselinama i strukturi vina.
  7. Vino zagrijte (ne smije proključati) na temperaturu oko 75 stupnjeva, ugasite vatru, odnosno izvor topline.
  8. Dodajte cointreau i promiješajte. Naribajte papar.
  9. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.

Tim Gastronomada želi Vama i Vašim najdražima svako dobro u nadolazećim blagdanima.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.