Za ljubitelje banana: Odličan izokrenuti kolač

Thinkstock
Ovo je idealan kolač za sve ljubitelje neobičnih biskvita i karameliziranog voća.
Vidi originalni članak

Nemojte odustati kad vidite podužu listu sastojaka jer ćete ih većinu pronaći u vašoj smočnici ili u malom kvartovskom dućanu. Čak ni priprema ne traje dugo – svega 45 minuta s pečenjem.

Potrebna vam je posuda za pečenje pravokutnog oblika, a najbolje će odgovarati ona koju obično koristite za browniese. Poželjne su dimenzije 20x20 cm ili 25x18 cm, ali pripazite da bude dovoljno duboka kako vam kolač ne bi iscurio.

 

SLATKO I BRZO Za najslađa jutra: Uštipci od banane

 

Ako imate iskustva u flambiranju, ovaj će kolač biti i izazovan i zanimljiv za pripremu. Ako pak nemate odgovarajuću posudu ili ne želite gubiti vrijeme, smanjite količinu ruma kako okus ne bi prevladao.

Uživajte u kolaču čija je najbolja strana upravo njegovo dno.  Dobar tek!

 

Sastojci za umak:

  •  3-4 banane prepolovljene po dužini
  • 4 žlice maslaca
  • 130 g smeđeg šećera
  • ½ žličice cimeta
  • 0.5 dcl ruma 

Sastojci za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • ½ žličice soli
  • 3 jaja
  • 1,5 dcl soka od jabuke
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 g maslaca

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i namastite posudu. Prerežite banane po dužini i polovice naslažite na dno posude.
  2. Pomiješajte 4 žlice maslaca (oko 60 g) sa 130 g smeđeg šećera i cimetom. Kuhajte na laganoj vatri i redovito miješajte, sve dok se sastojci ne sjedine. Polako dodajte rum i kuhajte dok ne zavrije, a zatim flambirajte.  Prelijte umak preko banana.
  3. Izmiksajte žutanjke na velikoj brzini i dodajte sok od jabuke i ekstrakt vanilije, a zatim i 120 g rastopljenog maslaca.  U drugoj zdjeli pomiješajte 200 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 100 g šećera i pola žličice soli i polagano dodajte u tekuću smjesu. 
  4. Napravite snijeg od bjelanjaka i umiješajte u prethodno napravljenu smjesu. Nježno je premažite preko jaja i umaka i pecite 25-30 minuta. 

 

MOŽE LI BRŽE? Preobrazba: Banana split na štapiću

 

Provjerite je li vaš kolač gotov uz pomoć čačkalice. Ako probodete sredinu kolača i čačkalica izađe čista, znači da je vaš izvrnuti banana kolač gotovo. Ostavite ga desetak minuta u posudi u kojoj se pekao, a zatim ga izvrnite i pričekajte pola sata prije rezanja

 


 

Posjeti Gastro.hr