Recepti 16. kolovoza 2017.

Za ljubitelje banana: Odličan izokrenuti kolač

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je idealan kolač za sve ljubitelje neobičnih biskvita i karameliziranog voća.

Nemojte odustati kad vidite podužu listu sastojaka jer ćete ih većinu pronaći u vašoj smočnici ili u malom kvartovskom dućanu. Čak ni priprema ne traje dugo – svega 45 minuta s pečenjem.

Potrebna vam je posuda za pečenje pravokutnog oblika, a najbolje će odgovarati ona koju obično koristite za browniese. Poželjne su dimenzije 20x20 cm ili 25x18 cm, ali pripazite da bude dovoljno duboka kako vam kolač ne bi iscurio.

 

Možda vas zanima... Za najslađa jutra: Uštipci od banane Recepti

 

Ako imate iskustva u flambiranju, ovaj će kolač biti i izazovan i zanimljiv za pripremu. Ako pak nemate odgovarajuću posudu ili ne želite gubiti vrijeme, smanjite količinu ruma kako okus ne bi prevladao.

Uživajte u kolaču čija je najbolja strana upravo njegovo dno.  Dobar tek!

 

Sastojci za umak:

  •  3-4 banane prepolovljene po dužini
  • 4 žlice maslaca
  • 130 g smeđeg šećera
  • ½ žličice cimeta
  • 0.5 dcl ruma 

Sastojci za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • ½ žličice soli
  • 3 jaja
  • 1,5 dcl soka od jabuke
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 g maslaca

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i namastite posudu. Prerežite banane po dužini i polovice naslažite na dno posude.
  2. Pomiješajte 4 žlice maslaca (oko 60 g) sa 130 g smeđeg šećera i cimetom. Kuhajte na laganoj vatri i redovito miješajte, sve dok se sastojci ne sjedine. Polako dodajte rum i kuhajte dok ne zavrije, a zatim flambirajte.  Prelijte umak preko banana.
  3. Izmiksajte žutanjke na velikoj brzini i dodajte sok od jabuke i ekstrakt vanilije, a zatim i 120 g rastopljenog maslaca.  U drugoj zdjeli pomiješajte 200 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 100 g šećera i pola žličice soli i polagano dodajte u tekuću smjesu. 
  4. Napravite snijeg od bjelanjaka i umiješajte u prethodno napravljenu smjesu. Nježno je premažite preko jaja i umaka i pecite 25-30 minuta. 

 

Možda vas zanima... Preobrazba: Banana split na štapiću Recepti

 

Provjerite je li vaš kolač gotov uz pomoć čačkalice. Ako probodete sredinu kolača i čačkalica izađe čista, znači da je vaš izvrnuti banana kolač gotovo. Ostavite ga desetak minuta u posudi u kojoj se pekao, a zatim ga izvrnite i pričekajte pola sata prije rezanja

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.