Zečići punjeni makom za najslađi Uskrs

Shutterstock Punjeni zečići od tijesta
Uskrsni stol nezamisliv je bez raznih peciva i kolačića, a mi smo se oduševili ovim receptom. Zečići punjeni makom lagano su zaslađeni i aromatizirani neprskanim limunima pa ih neće obožavati samo mali, nego i veliki gosti!
Vidi originalni članak

Svima nama je uskrsna tradicija nezamisliva bez peciva. Bilo da se radi o lagano zaslađenim pecivima tipa briochea - koja se jedu sama ili s džemom, ili pletenica s grožđicama, ili, pak, drugih punjenih peciva… to je, sasvim sigurno, nezaobilazna tradicija za Uskrs koju bismo željeli prenijeti na naše sljedeće generacije.

Ovi zečići punjeni makom savršen su recept za koji ne treba previše muke, samo malo strpljenja. Ali vrijede svake minute truda i sigurni smo da će im se tvoji dragi gosti jako obradovati.

 

slatkooo! Cupcakes: Uskrsni zečići za blagdanski stol

 

Predlažemo da ih radiš zajedno s najmlađim članovima obitelji i pusti im da sami odluče kako će ukrasiti zečiće. Jer smisao blagdana i jest obiteljsko zajedništvo i dijeljenje sretnih trenutaka, zar ne?

 

Zečići punjeni makom

(za 4 velika i 4 mala zečića)

Sastojci - za tijesto:

  • 50 dag brašna
  • 1 vrećica instant kvasca
  • naribana korica neprskanog limuna
  • malo soli
  • 75 g šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak

Sastojci - za nadjev:

  • 300 g mljevenog maka
  • 150 g šećera
  • limunova korica
  • 10 dag nasjeckanih badema
  • 1 dl masnijeg kiselog vrhnja

Sastojci - za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 žlica mlijeka

Sastojci - za ukrašavanje:

  • 175 g šećera u prahu
  • 3-4 žlice limunova soka
  • ukrasi za kolače

 

Uskrsna peciva u obliku zečića

 

Postupak:

  1. Pomiješaj u zdjeli brašno, suhi kvasac, naribanu koricu neprskanog limuna, sol i šećer, pa umiješaj mlijeko, omekšali maslac, žumanjak i jaje.
  2. Mijesi tako dugo da se tijesto počne odljepljivati od stijenke. Pokrij i stavi na toplo da se digne.
  3. Za nadjev pomiješaj mljeveni mak, šećer, naribanu koricu limuna, bademe i vrhnje.
  4. Tijesto premijesi i razvaljaj na ½ cm debljine.
  5. Za svakog zečića izreži po dva kruga, promjera 10 cm, 6 cm i 2 cm te dva uha. Na jedan veliki i jedan srednji krug nanesi po žličicu nadjeva, pazeći da ostane rub od ½ cm, koji namaži bjelanjkom.
  6. Pokrij praznim krugovima i rubove dobro stisni. Bjelanjcima slijepi trbuščić s glavom, pa zalijepi uši. Krajeve trupa malo izvuci za šapice. Za svakog malog zečića izreži po dva kruga, promjera 6 cm, 4,5 cm i 2 cm, pa dalje postupi kao za velike.
  7. Poslaži ih na lim, pokriven masnim papirom za pečenje. Premaži ih žumanjkom, umućenim s mlijekom.
  8. Peci 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Neka se ohlade. Najprije načini bijelu ocaklinu: prosijani šećer miješaj s limunovim sokom da dobiješ gustu smjesu. Uz pomoć ocakline i drugih ukrasa dotjeraj sve zečiće.

 

Posjeti Gastro.hr